Svet
20 ogledov

Prvi dan črn dim

Kardinali EPA
Iz dimnika Sikstinske kapele v Vatikanu se je pokadil črn dim, kar pomeni, da novi papež, ki bo nasledil Benedikta XVI., prvi dan konklava ni bil izvoljen.

Konklave se bo nadaljeval v sredo in nato vsak dan do izvolitve papeža. Kardinali naj bi imeli do štiri glasovanja dnevno, lističe pa bodo sežigali ob 12. in ob 19. uri.

Tokrat je bil dim iz dimnika Sikstinske kapele gost in jasno črn. Na zadnjem konklavu leta 2005 so imeli na začetku namreč kar nekaj težav, ko ni bilo povsem jasno, ali je dim črn ali bel, kar bi nakazovalo, da je bil papež izvoljen. Med zbranimi na Trgu svetega Petra je tako tedaj nastalo kar precej zmede.

Tudi tokrat se je na Trgu svetega Petra zbralo veliko število ljudi, ki so črn dim pospremili z izrazi razočaranja, nekateri pa tudi navdušenja, da se je prvi krog začel. Volitve novega papeža za tesno zaprtimi vrati Sikstinske kapele so sicer v živo spremljale tudi svetovne televizijske mreže, ki so v svet prenesle tudi posnetke črnega dima iz dimnika.

Kardinali so konklave v Sikstinski kapeli začeli okoli 17.30, čez dobri dve uri pa se je iz dimnika pokadilo. Črn dim je bil pričakovan, saj se v zadnjih 700 letih še ni zgodilo, da bi bil papež izvoljen že v prvem krogu.

Kljub temu pa naj bi bil konklave po pričakovanjih kratek in naj bi trajal le nekaj dni. V naslednjih dneh so predvidena do štiri glasovanja dnevno.

Začetek zjutraj z mašo

Uvod v današnji začetek konklava je bila jutranja maša "pro eligendo Romano Pontifice", pri kateri se je v baziliki svetega Petra zbralo 115 kardinalov elektorjev. Pri njej so z molitvijo prosili za božjo pomoč pri izbiri novega papeža in molili za enotnost Cerkve.

Kardinalu je postalo slabo  | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Med mašo se je razbesnela toča

Navzoči so prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili, da se je nad baziliko sv. Petra v času pridige razbesnela huda nevihta, poročajo celo o toči.

Gre še za en vremenski pojav, ki ga nekateri razumejo kot "znamenje z neba". Le nekaj ur za tem, ko je papež Benedikt XVI. kardinalom v Vatikanu sporočil svojo odločitev, da bo 28. februarja odstopil, je namreč v baziliko svetega Petra udarila strela.

Vodenje Katoliške cerkve po odstopu papeža Benedikta XVI. bo za novega papeža precejšen izziv v času, ko Cerkev pretresajo škandali, povezani z razkritji spolnih zlorab in obtožbami korupcije v vatikanski banki.

Komentarjev 1
  • dostvasmam 08:27 12.marec 2013.

    ne ukvarjam se s cerkvijo, ampak sem vedno mislil da je papež samo eden. zdaj pa volijo papeže? koliko pa jih bo?