Svet
4130 ogledov

Z letom za 600 tisoč evrov so želeli deportirati sedem ljudi, to je sledilo

Novice: Z letom za 600 tisoč evrov so želeli deportirati sedem ljudi, to je sledilo
Evropsko sodišče za človekove pravice je ustavilo prvi deportacijski let iz Londona v Ruando.

Prvi let v okviru sheme premestitev prosilcev za azil iz Velike Britanije v Ruando je bil v torek odpovedan nekaj minut pred vzletom, potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) izdalo začasen izredni ukrep, s katerim je ugotovilo, da bi premestitev enega od potnikov ogrozila njegovo pravno varnost.

Na letalu, ki bi po prvotnih načrtih moralo imeti 130 potnikov, je bilo sicer v torek zvečer le še sedem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po odločitvi ESČP v zvezi z enim od potnikov iz Iraka, ki je bila izdana ob 19.30 po lokalnem času, so pritožbe zoper deportacijo sprožili še preostali potniki, zaradi česar je bil let dokončno odpovedan nekaj minut po deseti uri zvečer.

Letalo bi moralo poleteti ob 22.30 iz vojaškega letališča Wiltshire, po odpovedi čarterskega leta, ki naj bi stal okoli 575.000 evrov, pa se je naposled vrnilo v Španijo, poroča britanska mreža BBC.

Ruanda bi prosilce za azil sprejela

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je sicer v torek kljub več uspešnim sodnim izpodbijanjem premestitev še vztrajala, da bo do leta prišlo, "ne glede na to, koliko potnikov bo na njem".

Britanska notranja ministrica Priti Patel pa je po odpovedi leta izrazila razočaranje. "Ne bomo se pustili odvrniti. Naša pravna ekipa že pregleduje vse odločitve, sprejete pri odpovedanem letu, priprave na naslednji let pa se začenjajo zdaj," je dodala.

V Ruandi so prav tako dejali, da je država še naprej zavezana sprejemanju prosilcev za azil. "Ta razvoj dogodkov nas ne bo odvrnil. Ruanda je pripravljena sprejeti migrante ter jim ponuditi varnost in priložnosti v naši državi," je za AFP povedala tiskovna predstavnica vlade Yolande Makolo.

Britanske oblasti so z Ruando nedavno sklenile sporen petletni poskusni dogovor, v skladu s katerim bi prosilce za azil, ki bi na Otok vstopili nezakonito, lahko premestili v Ruando, kjer bi ti nato lahko zaprosili za zaščito. Tam naj bi v času odločanja ruandskih oblasti prejeli namestitev in podporo, v primeru odobritve prošnje pa bi lahko v državi ostali in imeli pet let omogočen dostop do izobraževanja in finančne podpore. V nasprotnem primeru bi lahko zaprosili za nekatere druge možne rešitve, lahko pa bi jim grozil tudi izgon iz Ruande, pojasnjuje BBC.

Do britanskega ravnanja kritični tudi v Združenih narodih

Zagovorniki pravic migrantov in beguncev so si prizadevali, da bi sodišča v celoti prepovedala tovrstne deportacije, kritiko na račun politike Velike Britanije pa so med drugim izrazili tudi v Združenih narodih.

Potem ko aktivisti na britanskih sodiščih niso uspeli doseči celovite ukinitve spornega bilateralnega dogovora, odločitev ESČP, ki zavezuje tudi britanske oblasti, daje novo upanje migrantom, ki želijo zaprositi za azil na Otoku.

Londonsko visoko sodišče je pred tem v zvezi z Iračanom, katerega deportacijo je v zadnjem trenutku preprečilo ESČP, ocenilo, da se bo ta lahko vrnil v Veliko Britanijo v primeru poznejšega uspešnega izpodbijanja odločitve o premestitvi. Na ESČP so opozorili, da ni vzpostavljenega ustreznega pravnega mehanizma, ki bi mu to zagotavljal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Luksi 10:14 15.junij 2022.

    Pravilno, vse bi morali poslati nazaj od kjer so prišli. Kamorkoli se naselijo ustvarijo kaos, da si ostali več ne upajo normalno živeti.