Svet
8 ogledov

Prvi, ki stopa v volilni boj

V petek so v Egiptu proslavljali svoj uspeh. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je potrdil, da namerava kandidirati na predsedniških volitvah. Medtem je razmere v Egiptu komentiral tudi drugi mož Al Kajde.

Amr Musa velja za liberalca in borca proti korupciji. Gre za nekdanjega egiptovskega zunanjega minisitra in enega glavnih podpornikov protestnikov proti režimu Hosnija Mubaraka. Musa se zavzema za neodvisno sodstvo, znan pa je tudi kot oster kritik Izraela.

 

Egiptovski mediji so iz virov blizu trenutne vlade izvedeli, da naj bi v Egiptu v roku šestih mesecev preklicali izredno stanje v državi, kar je bila ena glavnih zahtev protestnikov.

Kdaj naj bi potekale volitve, ni znano. Vojska je napovedala, da naj bi se to zgodilo v šestih mesecih. Medtem pa naj bi sodni svet, ki mu je bila zadana naloga uvesti ustavne spremembe, ki bi dovoljevale svobodne in poštene volitve, kmalu zaključil s svojim delom, je sporočil njegov predsednik Tareq al-Bishry.

 

Svet je oblikoval vojaški vrh v torek in mu dal deset dni časa za spisanje osnutka predlogov, o katerih bodo glasovali na referendumu. Bishry pričakuje "dokončanje amandmajev v prihodnjih nekaj dneh". Javnost naj bi o delu sveta obvestil jutri.

 

V torek bo v Kairo pripotovala Catherine Ashton, visoka predstavnica EU. Zunanji ministri EU bodo o Egiptu razpravljali dan prej.

 

"Demokracija je ne-verska"
Drugi mož teroristične mreže Al Kajda Ajman Al Zavahiri, sicer zdravnik iz Egipta, je v v petek objavljenem videoposnetku kritiziral Mubarakov režim. Po njegovi oceni se je država že dolgo odmikala od islama. Režim zdaj že nekdanjega egiptovskega predsednika je označil za tiranskega in hkrati lakajskega do ZDA. "Pravi vodja je sedel v ameriški ambasadi," je dejal v 34-minutnem posnetku. Al Kajda si je dolgo prizadevala za padec Mubarakovega režima. Njihov poskus v 90. letih, v katerem je sodeloval tudi Al Zavahiri, je bil zatrt.

 

Egipčane je opozoril, da je "demokracija ne-verska". Že v prejšnjih sporočilih je večkrat kritiziral demokracijo, češ da zamenjuje božje zakone s človeškimi. V posnetku Al Zavahiri protestov izrecno ne omenja. Zaradi tega nekateri menijo, da bi lahko posnetek nastal še pred vrhuncem protestov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.