Svet
113 ogledov

Prvi otrok iz epruvete, vse najboljše!

Louise Joy Brown Reuters
Na današnji dan se je leta 1978 rodil prvi otrok, spočet s pomočjo umetne oploditve zunaj telesa. Louise Joy Brown je prvi otrok iz epruvete.

Louise Brown je posebna oseba, za katero vlada veliko zanimanje medijev in znanstvenikov vse od njenega rojstva 25. julija 1978.

Njena starša, Lesley in John, sta poskušala spočeti otroka celih devet let, a brez uspeha. Leta 1977 sta dobila pomoč zdravnikov Patricka Steptoeja in Roberta Edwardsa. Postopek je šele kasneje dobil ime IVF ali oploditev in vitro. Edwards je za razvoj tega načina zdravljenja leta 2010 prejel tudi Nobelovo nagrado.

Louise Joy Brown, Robert Edwards | Avtor: Reuters Reuters

Pomisleki

Starša sta se sicer zavedala, da je postopek eksperimentalen, vendar nista vedela, da do takrat še ni dal "konkretnega rezultata“.

Louise je bila po rojstvu s carskim rezom povsem zdrav novorojenček, tehtala je dobra 2,6 kilograma. Tudi njena mlajša sestra Natalie, ki je družino razveselila štiri leta kasneje, je bila spočeta s pomočjo postopka IVF.

Umetna oploditev zunaj telesa je že ob začetku odpirala etična in verska vprašanja, ki niso razrešena vse do danes, kar se je izkazalo ob lanski podelitvi Nobelove nagrade Edwardsu. Rimskokatoliška cerkev med drugim tako opozarja na etično sporno uničevanje zarodkov, otrokovo pravico, da je spočet v materinem telesu ipd. Obstajali naj bi tudi podatki, da so nekatere dedne bolezni pogostejše pri otrocih, spočetih z IVF.

Povsem običajna ženska

Prav malo pa je za vse te pomisleke mar Louise, ki se trudi živeti čim bolj normalno življenje. V nekem intervjuju je dejala, da ji gre že malo na živce, ker jo ljudje sprašujejo toliko o oploditvi v epruveti. Tako naj bi jo spraševali celo, kaj meni o tem, da so znanstveniki uspeli klonirati ovco Dolly. "Od kje naj vem kaj o teh stvareh? Saj nisem znanstvenica! Vem toliko, kot vsak povprečen človek," odgovarja Louise.

Louise se je poročila leta 2004. Konec leta 2006 sta s soprogom Wesleyjem Mullinderjem povsem po naravni poti postala starša malega Camerona. "Pravijo, da sem bila jaz čudež, vendar je zame čudež Cameron," je povedala za spletno stran ambassadors.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.