Svet
2849 ogledov

Prvi podatki o najmlajših: Na Hrvaškem v bolnišnici 54 otrok

Otrok s covid-19 v bolnišnici Profimedia
Od začetka pandemije novega koronavirusa so na Hrvaškem zaradi bolezni covid-19 hospitalizirali 54 otrok.

Največ hospitalizacij je bilo med srednješolci, v starostni skupini med 15 in 18 let. Pri otrocih, do 18 leta starosti, so od 9. februarja potrdili skupaj 1054 okužb. 

Med okuženimi je bilo 268 (25,43 odstotke) otrok s kroničnimi boleznimi ter drugimi zdravstvenimi težavami. 26 oz. 9,7 odstotka  otrok s kroničnimi boleznimi ali drugimi zdravstvenimi težavami je bilo hospitaliziranih. 172 se jih je zdravilo doma, 70 jih je še aktivno bolnih. 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija "V enem mesecu imamo lahko situacijo kot spomladi v Italiji"

Večje tveganje ob kroničnih boleznih

Po navedbah Večernjega lista, ki je podatke pridobil od hrvaškega NIJZ, obstaja pri otrocih s kroničnimi boleznimi v primeru okužbe s Sars-CoV-3 v primerjavi z zdravimi otroci, pri katerih ta odstotek znaša tri odstotke, tri krat večje tveganje, da bodo zaradi bolezni hospitalizirani. 

Otrok s covid-19 v bolnišnici | Avtor: Profimedia Profimedia

Odstotek hospitaliziranih med vsemi potrjeno okuženimi, ki vključuje vse starostne skupine in tudi kronične bolnike, znaša med sedem in 20 odstotkov. 

Največ jih je imelo bolezni dihal

Največ hospitaliziranih otrok na Hrvaškem je imelo bolezni dihal. Od 26 otrok s kroničnimi boleznimi in drugimi zdravstvenimi težavami jih je imelo deset bolezni dihal, pet kostno-mišične bolezni, štirje prirojene okvare ali kromosomske nepravilnosti ter trije maligne bolezni. Ostali so imeli bolezni krvožilnega in imunskega sistema, bolezni genitourinalnega sistema, bolezni živčevja ter duševne in vedenjske motnje. 

Med okuženimi, mlajšimi od 18 let, jih je bilo skoraj polovica srednješolcev. Nekoliko več je bilo okuženih deklic (550) kot dečkov (504). Več okuženih je bilo v skupini med 10 in 14 let (106), največ pa med srednješolci, starimi 15 do 18 let - 276 srednješolk in 219 srednješolcev. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • behojot874 11:27 15.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com