Svet
1845 ogledov

Prvi poraz za Trumpa

Donald Trump Epa
Prvi poraz za Trumpa v tekmi za republikansko predsedniško kandidaturo.

Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je v nedeljo na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata republikanske stranke zanesljivo premagala Donalda Trumpa v prestolnici Washington in tako dosegla svojo doslej edino zmago, poročajo ameriški mediji. Trump je sicer konec tedna zmagal v treh državah.

Haley je pred nedeljo izgubila osem volitev in strankarskih zborovanj proti bivšemu predsedniku ZDA, ki ostaja prepričljiv favorit za osvojitev nominacije.

Tekma se lahko konča že v torek, ko bodo imeli republikanci 15 volitev in zborovanj na isti dan. Na tako imenovani super torek bo razdeljena tretjina delegatov za strankarsko konvencijo julija v Milwaukeeju.

Za zmago republikanski kandidat potrebuje 1215 delegatov, Trump jih je doslej, po štetju tiskovne agencije AP zbral 244, Haley pa 43. Trump je Haley v soboto in nedeljo zanesljivo premagal Haley v Idahu, Missouriju in Michiganu ter od tam pobral veliko večino delegatov, ki so bili na voljo.

Republikanci so imeli strankarske volitve v Michiganu že konec februarja, vendar tiste niso štele za razdelitev delegatov, ki so jih razdelili šele v soboto na strankarskih zborovanjih.

Demokrati konec tedna niso imeli strankarskih zborovanj ali volitev, v torek pa jih bodo imeli skupaj 16. Predsednik ZDA Joe Biden je doslej zmagal vsepovsod in je na zanesljivi poti do osvojitve nominacije tako, da vse kaže, da se bo ponovil dvoboj med Trumpom in Bidnom iz leta 2020, čeprav si večina Američanov po vseh anketah tega ne želi.

Strankarskih zborovanj v prestolnici se je udeležilo le okrog 2000 republikancev, Haley je osvojila okrog 63 odstotkov, Trump pa 33 odstotkov glasov, poroča televizija NBC. Republikanci v prestolnici veljajo za bolj zmerne kot preostali po ZDA in so Haley prisodili vseh 19 delegatov, ki so bili na voljo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • LukaMB 22:10 04.marec 2024.

    Če gremo po novi agendi raznovrstnosti bi tokrat morala zmagati kakšna magic super woman mulatka iz Indije ali pa nek Azijec oziroma Pakistanec (tako kot v VB), črnočrnega Obamo so izbrali takrat, ko je bila velika verjetnost za državljansko vojno, ...prikaži več ko so pobijali črnce samo zato, ker so odprli usta in zahtevali obrambo ali pravnika. To je ta nova elitna demokracija bolanih woke sprijenosti. Sedaj so črnci pomirjeni, imeli so enega črnega predsednika ZDA v zgodovini in dve muhe na en mah rešene.

  • LukaMB 22:05 04.marec 2024.

    Washington je bolan.

  • Kmodri_ 14:09 04.marec 2024.

    Dump bo telebnil kot domine v čuzo! Začel je z očkovem denarjem iz kravjih kupčil, nadaljeval z nategom z nepremičninami predvsem Administracijo in bil zato večkrat obsojen in davčni utajevalec, kar je v ZDA hud greh!