Svet
21 ogledov

Prvi posnetki iz elektrarne po nesreči

Jedrska elektrarna Fukušima Reuters
Preiskovalci so skozi posebno cev v reaktor spustili posebej za to priložnost oblikovanega robota, ki je v elektrarni posnel prve posnetke po nesreči.

Kljub škodljivemu radioaktivnemu okolju je robot naredil prve posnetke, a se je nato zagozdil na dveh tretjinah poti. Preiskovalci so zato raziskovanje reaktorja ustavili.

Na fotografijah in video posnetkih je vidna para in kovinski ter betonski ostanki reaktorja, ki sta ga pred štirimi letu uničila potres in cunami.

Na posnetkih so vidne tudi številne bele lise – strokovnjaki predvidevajo, da so jih povzročili gama žarki.

"Sevanje je nižje od pričakovanega"

Čeprav akcija ni povsem uspela, se predstavniki družbe Tepco, ki je lastnik Fukušime, z videnim zadovoljni in poudarjajo, da bi lahko v elektrarno kmalu poslali bolj zmogljiv robot.

Poudarjajo tudi, da so zabeležili nižje stopnje radioaktivnega sevanja, kot so pričakovali, ki pa je še vedno krepko presega ravni, v katerih bi lahko delo na tem območju opravljali ljudje. 

Hladilna tekočina iz elektrarne še vedno pušča

fukušima | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Iz elektrarne sicer še vedno pušča hladilna tekočina. Oblasti upajo, da bodo onesnaževanje ustavili z 2,5 milijard evrov vrednim ledenim zidom, ki naj bi se raztezal na območju 1,5 kilometra in bi preprečil iztekanje radioaktivne vode v morje, poroča britanski Sky.

Doslej je zaradi posledic nesreče v Fukušimi umrlo 1.600 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez_53 12:30 14.april 2015.

    Očitno nisi razumel zafrkancije! Tudi sam ne verjamem v pravljice o Bogu in dušah! Vprašanje je bilo zastavljeno tistemu, ki očitno v pravljice verjame.

  • dimnikar 12:10 14.april 2015.

    Tvoj komentar na neumnost ni dosti boljši :) Pravilen odziv je "prav nobenega razloga ni, da sploh verjameš v obstoj duš". Kaj šele da razpravljate, kam so šle :)

  • Janez_53 11:45 14.april 2015.

    Kaj bolj neumnega pa že dolgo nisem prebral! In zakaj bi se duše spravile v reaktor, namesto da bi odpotovale k Vsemogočnemu???