Svet
56 ogledov

Prvi primer nore krave po letu 2006

Å vica, krava Žurnal24 main
Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je v Kaliforniji odkrilo primer bovine spongiformne encefalopatije (BSE) oziroma bolezni norih krav, ki pa je atipična.

Ameriško ministrstvo ob odkritju prvega primera bolezni BSE zagotavlja, da za ljudi ni nobene nevarnosti in da gre šele za četrti primer "nore krave", ki so ga odkrili v ZDA od začetka rutinskega testiranja goveda za to boleznijo. Prvi primer so odkrili leta 2003 v državi Washington, nato leta 2005 v Teksasu in potem leto kasneje v Alabami.

Ni zbolela zaradi umetne krme

Glavni veterinar ameriškega ministrstva za kmetijstvo John Clifford je dejal, da je kalifornijska krava atipičen primer in ni zbolela zaradi uživanja umetne goveje krme. Ni povedal veliko podrobnosti o kravi, razen tega, da prihaja s farme v osrednji Kaliforniji. Zagotovil pa je, da krava ni bila namenjena za predelavo in da ameriška prehranjevalna veriga ostaja povsem zdrava ter ni nobenega razloga za paniko.

Izbruh bolezni norih krav je leta 1993 v Veliki Britaniji povzročil pokol 180 tisoč glav živine, umrlo pa je tudi 150 ljudi. V ZDA so doslej odkrili le nekaj primerov okužbe pri ljudeh, a zaradi govejega mesa iz Velike Britanije in Savdske Arabije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.