Svet
6 ogledov

Prvi primeri nove gripe še v treh državah

Za alternativne metode zdravljenja nove gripe še ni dokazov, da delujejo. (Foto: Žurnal24 main
Prve primere nove gripe so potrdili še na Kubi, na Tajskem in Finskem. Na Kubi se je z virusom A H1N1 okužil mehiški študent medicine, ki študira na Kubi in se je vrnil s počitnic v Mehiki.

Kubanske oblasti več podatkov o trenutnem zdravstvenem stanju okuženega študenta niso izdale. Za druge mehiške študente, ki so se z obolelim 25. aprila vračali iz Mehike, so odredili opazovanje. Večina naj bi jih bilo zdravih, zato so jih že izpustili, je sporočilo kubansko ministrstvo za zdravje. Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro je medtem v kolumni, objavljeni na spletni strani vlade, Mehiko obtožil, da svetovne javnosti ni pravočasno obvestila o prisotnosti prašičje gripe, ker je čakala, da državo najprej obišče ameriški predsednik Barack Obama.

Prvi primer okužbe z nevarnim virusom so v torek potrdili tudi na Tajskem. Bolezen so ugotovili pri pacientu, ki se je vrnil iz neimenovane tuje države. Pacient je že popolnoma okreval, je sporočil tajski premier Abhisit Vejjajiva. Za prašičjo gripo je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej zbolelo 4800 ljudi. Zaradi okužbe z nevarnim virusom je po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) doslej umrlo 61 ljudi, od tega samo v Mehiki 56. Trije ljudje so umrli v ZDA, po eden pa v Kanadi in Kostariki.

Predstavnik finskega ministrstva za zdravje pa je potrdil prva dva primera okužbe z virusom A H1N1 v državi. Več podrobnosti o pacientih za zdaj ni znanih, finske oblasti pa naj bi jih razkrile kasneje na novinarski konferenci. V Mehiki, žarišču bolezni, so v ponedeljek sicer znova odprli vrtce, osnovne in srednje šole, ki so bile zaprte zaradi epidemije nevarne gripe. Šest od 31 zveznih držav v Mehiki je odprtje šol zaradi naraščanja števila obolelih na posameznih območjih sicer odložilo za en teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.