Svet
12 ogledov

Prvi primeri tudi v ZDA

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je v četrtek potrdil, da so v ZDA odkrili tri možne primere okužbe z bakterijo E.coli. Število smrtnih žrtev naraslo na 19.
Za preprečevanje okužb je pomembno:
– temeljito umivanje rok pred rokovanjem z živili, pred jedjo, po stiku s surovimi živili, po uporabi stranišča, stiku s hišnimi ljubljenčki;
– pri pripravi hrane pazimo, da ne prihaja do navzkrižnega onesnaženja živil prek drugih živil, osebja pri pripravi živil, pribora, kuhinjske opreme;
– da uživamo dobro termično obdelana živila, meso mora tudi v notranjosti doseči 70 °C;
– sveže sadje in zelenjavo je treba temeljito oprati, tudi preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi, ki so lahko na površini lupine, pri lupljenju kontaminirali notranjosti sadja in zelenjave. (M. T.)

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je včeraj potrdil, da so tudi v ZDA odkrili tri možne primere okužbe z bakterijo E.coli. Gre za neimenovane osebe, ki so se pred kratkim vrnile iz Nemčije.

Ostale podrobnosti niso znane, vendar pa je CDC sporočil, da ni nevarnosti za razširitev okužbe. Krvne analize še vedno potekajo, zato ne morejo sporočiti nič bolj določenega, hkrati pa menijo, da ne gre za smrtonosno obliko bakterije. Kljub temu so ameriške zdravstvene oblasti v zveznih državah dobile navodila, naj poostreno nadzorujejo vse tiste, ki so pripotovali iz Nemčije.

Dvomi, da je kriva zelenjava
Iz referenčnega laboratorija EU v Rimu sp sporočili, da znanstveni testi niso potrdili hipoteze, da za smrtonosnim izbruhom okužb stoji zelenjava. Zato opozorila nemških organov, naj se ljudje izogibajo surovi zelenjavi, še posebej kumaram, paradižniku in solati, po oceni laboratorija niso upravičeni.

Laboratorij, ki je del Italijanskega visokega inštituta za zdravje (ISS), je obenem svetoval, da je za izogibanje okužbi dovolj že vzdrževanje osnovne higiene v kuhinji, na primer z umivanjem rok in ohranjanju čistoče jedilnega pribora.

Bakterija vse agresivnejša
Medtem, po pisanju časnika BIld, baterija Ehec v Nemčiji postaja vse bolj agresivna, število okuženih pa sunkovito narašča. Umrlo je že 19 ljudi, okuženih naj bi bilo že 2000.
Strokovnjaki še vedno niso našli izvora okužbe.

Zaradi širjenja bakterije in posledičnih okužb učencev, so v Nemčiji zaprli nekatere šole. Župan Hamburga je meščane pozval k darovanju krvi. Po besedah nemške medicinske sestre Anne Winter vse skupaj spominja na grozljivko.

"Pri bolnikih se pojavljajo novi in novi zapleti. Ne moremo jim ublažiti bolečin," je za Bild povedala zdravnica Tanja Kühbacher. Bolniki imajo namreč vse močnejše krče, zaradi katerih mnoge privežejo na posteljo, še piše Bild.

Na drugi starni je predsednik združenja za nefrologijo, Reinhard Brunkhorst, danes, za nemško tiskovno agencijo sporočil, da se število novih okužb z nevarno bakterijo nekoliko umirja.

Po Židanovih besedah ne gre za mutacijo, gre za običajno spremembo, ki se zgodi, ko se več dejavnikov združi.

V Sloveniji se nam ni potrebo bati
Kljub vse večjemu številu obolelih, se nam v Sloveniji ni potrebno bati bakterije Ehec. Vsi odvzeti vzorci živil doslej so bili namreč negativni.
Ministrtsvo za zdravje ima pripravljene ukrepe v primeru, če se nevarna bakterija pojavi tudi pri nas.Po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana, bodo  pristojne službe v Sloveniji slovenskemu potrošniku zagotavljale najvišjo stopnjo prehranske varnosti. Obljubil je tudi velik obseg vzorčenja v prihodnjih tednih.

Kisli ph in temperature nad 2,5 stopinj, ne uničijo bakterije.

Pristojnim službam so že naložili, da prve rezultate analiz odvzetih vzorcev zagotovijo v roku 48 ur. Nosilci živilske dejavnosti pa morajo začasno v okviru svojih kontrol preverjati tudi možno kontaminacijo z nevarno bakterijo.

Solate ne namakajte, ampak jo sperite pod tekočo vodo, opozarjajo na ministrtsvu za zdravje.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena, v Sloveniji nimamo izrednega položaja, a ves čas spremljamo, kaj se dogaja. Hkrati pa poziva vse, da dosledno spoštujejo higienske ukrepe, saj se s tem lahko izognemo tako tej kot drugim bakterijam. Bakterijo uničnimo, če si roke umijemo s toplo vodo.

Bakterija je zelo sposobna preživeti na zunanjih površinah, okužbo pa lahko povzroči že zelo malo bakterij. Kot je na tiskovni konferenci, pojasnila Frelihova, lahko bakterija na kateri koli površini preživi več tednov - v kompostu tudi več let. Človek glede na moč njegovega imunskega sistema lahko ostane kužen od tedna do več mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.