Svet
28 ogledov

Prvi satelit na odpravo za spremljanje okolja

satelit Sentinel 1A izstrelitev Flickr
Danes zvečer bo iz evropskega vesoljskega izstrelišča izstreljen prvi satelit od skupno šestih odprav iz evropskega vesoljskega programa Copernicus.

Zvečer ob 23.02 po srednjeevropskem času bo iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani izstreljen Sentinel 1A, prvi satelit od skupno šestih odprav iz evropskega vesoljskega programa Copernicus. Sentinel 1A, ki bo skupaj s Sentinelom 1B sestavljal sklop odprave Sentinel 1 v polarni orbiti, bo spremljal območja morskega ledu in arktičnega okolja ter nadzoroval morsko okolje zaradi morebitnih razlitij in za odkrivanje ladij. Prav tako bo spremljal tveganja premikov kopenskih površin ter opravljal kartiranje in druge storitve za kmetijstvo, humanitarne namene in podnebne raziskave. Lansiranje satelita Sentinel 1A si lahko ogledate tukaj.

Dajal bo informacije o pomorski varnosti

Program Evropske Unije za opazovanje zemlje Copernicus bo namenjen rednemu opazovanju in spremljanju zemeljskih podsistemov, ozračja, oceanov in površja celin. Zagotavljal bo zanesljive, potrjene in zajamčene informacije, ki bodo omogočile velik napredek pri izboljšanju pomorske varnosti, spremljanju podnebnih sprememb in zagotavljanju podpore v izrednih in kriznih razmerah. Program Copernicus bo pomagal evropskim podjetjem ustvarjati delovna mesta in nove poslovne priložnosti, pridobljeni podatki pa bodo koristili tudi prometni panogi, naftni in plinski industriji, zavarovalništvu in kmetijstvu.
 
Evropska unija je v naslednjih sedmih letih zagotovila 12 milijard evrov za vodilna evropska vesoljska programa Galileo in Copernicus. Za program Copernicus so Evropski parlament in države članice že zagotovile podporo v višini 4,3 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.