Svet
9 ogledov

Prvi spopadi pred parlamentom

1/18
Žurnal24 main
Grški javni uslužbenci se ne morejo sprijazniti z ostrimi varčevalnimi ukrepi. Policija je morala proti protestnikom usmeriti vodne topove, saj so ti na policiste metali kamenje.

"Okoli trideset protestnikov je v policiste, ki varujejo zgradbo grškega parlamenta, metalo kamenje in steklenice. Policija je odgovorila z vodnimi topovi," je dejal predstavnik grške policije.

"Evropejci – uprite se!"
Protestniki pa so zjutraj na obzidje atenske akropole izobesili transparent, na katerem piše: "Prebivalci Evrope – uprite se!" Okoli sto protestnikov iz Grške komunistične stranke je nasilno odprlo vrata pred akropolo in tako vdrlo v eno izmed največjih grških znamenitosti. Policija pa pri tem ni posredovala. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"To je sporočilo vsem prebivalcem Evrope,"
je dejal predstavnik Komunistične stranke Panagiotis Papageorgopoulos. "Ljudje imajo povsod enake probleme. Moramo prevzeti nadzor nad svojo usodo prek organiziranih protestov, tako da naša življenja ne bodo odvisna od EU in IMF."

48-urna stavka
Že danes je po poročanju tujih tiskovnih agencij pričakovati številne odpovedi letov. Številne letalske družbe so zato svojim potnikom, ki naj bi te dni potovali v Grčijo ali iz nje, že v ponedeljek svetovale, naj stopijo v stik z letalsko družbo, pri kateri so kupili vozovnico.

Grčija bo morala v skladu z dogovorom z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF), ki bo podlaga za sprožitev mehanizma pomoči evroskupine in IMF, v prihodnjih treh letih skupaj privarčevati 30 milijard evrov. Proračunski primanjkljaj pa bo morala do leta 2014 znižati s sedanjih 13,6 na tri odstotke.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Brez 13. in 14. plače

Varčevalni ukrepi bodo močno posegli v vsakdanje življenje Grkov. Državnim uslužbencem in upokojencem bodo ukinili 13. in 14. plačo oziroma pokojnino, prišlo bo tudi do zvišanja davkov.

Davek na dodano vrednost naj bi zvišali z 21 na 23 odstotkov, za deset odstotkov pa naj bi se zvišal davek na tobak, alkohol in gorivo. Zvišali naj bi še davke na razkošne nepremičnine, bazene in razkošne avtomobile. Povečali naj bi tudi davek od iger na srečo.

Grčijo sicer v zadnjih dneh praktično vseskozi pretresajo protesti proti varčevalnim ukrepom, pogosto tudi nasilni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.