Svet
29 ogledov

Prvi tak dogodek v Severni Koreji po skoraj 40 letih

Kongres komunistične partije v Severni Koreji EPA
V Severni Koreji se je danes začel kongres vladajoče Delavske partije, najpomembnejši politični dogodek v izolirani državi v zadnjih desetletjih, ki bo za voditelja Kim Jong Una priložnost, da utrdi svojo oblast.

Na prvem kongresu severnokorejske komunistične partije po skoraj 40 letih sodeluje več tisoč izbranih delegatov iz vseh koncev države. Spremlja ga tudi 130 tujih novinarjev, ki so jih severnokorejske oblasti povabile Pjongjang. Novinarjev sicer niso spustili v Palačo 25. aprila in morajo dogajanje spremljati z oddaljenosti 200 metrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Džong Un | Avtor: Profimedias Profimedias

Glavni nagovor bo imel 33-letni Kim, ki se ni še niti rodil, ko je leta 1980 potekal zadnjih kongres. Analitiki mu bodo pozorno prisluhnili, ali bo morda nakazal večje premike v politiki, predvsem na gospodarskem področju.

Spremljali bodo tudi kadrovske menjave, saj naj bi si Kim želel v vodstvo pripeljati mlajšo generacijo voditeljev, ki jih bo izbral sam.

Zadnji kongres je trajal štiri dni

Dnevni red zasedanja ni znan, prav tako ni znano, koliko časa bo trajalo. Zadnji kongres pred 36 leti, na katerem je bil Kimov pokojni oče Kim Jong Il izbran za naslednika ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga, je trajal štiri dni.

Severnokorejski državni mediji so pred začetkom kongresa izpostavljali januarski jedrski poskus, ki da je bil dokaz "veličine in prestiža jedrske sile".

V mednarodni javnosti se je veliko ugibalo, da se Severna Koreja morda pripravlja na nov jedrski poskus, ki bi bil časovno usklajen s kongresom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1