Svet
12 ogledov

Prvi zaporniki na prostost

Napovedana izpustitev 52 zapornikov bo največja na Kubi, odkar je sedanji kubans Žurnal24 main
Kubanske oblasti so včeraj izpustile oziroma odpeljale proti Španiji prve politične zapornike. Po napovedih bodo na prostost izpustile 52 zapornikov.

Včeraj so izpustili tri politične zapornike, ki so jih nato odpeljali na neznano lokacijo, od koder bodo odpotovali v Španijo. Azil v Španiji naj bi sprejelo 17 zapornikov.

Kot smo že poročali, je do odločitve kubanskih oblasti o napovedani izpustitvi 52 političnih zapornikov prišlo ta teden po pogovorih s španskim zunanjim ministrom Miguelom Angelom Moratinosom. Gre sicer za del skupine 75 političnih zapornikov, ki so jih zaprli leta 2003 in obsodili na zaporne kazni od šest do 28 let.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nekateri mediji poročajo, da je mati enega od zapornikov dejala, da je njen sin že na poti v Havano. Moralinda Paneque, mati Joseja Luisa Garcie Panequeja naj bi prejela sporočilo, da so ga odpeljali iz zapora v bližini mesta Las Tunas. Kmalu naj bi z družino odpotoval v Madird. "Čakamo na vladni avto, da nas pride iskat in odpelje v Havano," je dejala.

Irene Viera, žena zapornika Julia Cezarja Galveza, pa pravi, da ima pred sabo še nekatere zdravniške preglede, nato pa se bo s sinom odpravila v Španijo novemu življenju naproti. "Se že poslavljam od prijateljev," je povedala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.