Svet
13999 ogledov

Prvič po odhodu Trumpa se je oglasil Fauci in povedal tole ...

Anthony Fauci Profimedia
Direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci je v četrtek na novinarski konferenci Bele hiše izrazil olajšanje, ker nova ameriška vlada ne skuša utišati znanosti v spopadu s pandemijo covida-19 in se tako lahko osredotoči na znanost brez strahu pred posledicami.

Bivši ameriški predsednik Donald Trump je zmanjševal nevarnost pandemije ter skušal prikriti neprijetno resnico o davku pandemije. Fauci je zaradi javnega nasprotovanja Trumpovim izjavam izgubil možnost sodelovanja na novinarskih konferencah Trumpove delovne skupine za boj proti koronavirusu. Bela hiša se je iz strokovnjaka za nalezljive bolezni norčevala, Trump pa je bil tik pred tem, da ga odpusti.

Ameriški predsednik Joe Biden je Faucija imenoval za svojega glavnega zdravstvenega svetovalca in Fauci se v novi vlogi počuti bolj sproščeno. Na novinarski konferenci Trumpa ni omenjal, ko je dejal, da mu je bilo pod prejšnjo vlado pogosto neprijetno. Še posebej, ko se je promoviralo nepreverjena zdravila, zavračalo nasvete glede mask in socialne distance ter znanstvena dejstva.

"Da lahko sedaj tu govorim o tistem, kar vem, o tem, kaj so dokazi, o znanosti, je osvobajajoče. Nova stvar v tej vladi je to, da če nimaš odgovora, ne ugibaš, ampak naravnost poveš, da nimaš odgovora," je dejal Fauci.

Kot je dejal, mu ni bilo prijetno biti v položaju, ko je moral nasprotovati izjavam predsednika ZDA. Sedaj lahko brez skrbi govori to, kar misli da je prav, saj mu je Biden to izrecno naročil. Povedal je, da cepiva, ki so v uporabi, ščitijo tudi pred novimi sevi novega koronavirusa, naraščanje okužb v ZDA pa naj bi se že izravnavalo.

Položaj je še vedno izjemno resen, vendar pa zadnje sedemdnevno povprečje kaže, da se okužbe bližajo vrhuncu in bodo začele padati. "Če bomo do konca poletja cepili med 70 do 80 odstotkov prebivalstva, se bodo zadeve vrnile do določene stopnje normalnosti že jeseni," je dejal Fauci.

V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins z novim koronavirusom doslej okužilo 24,6 milijona Američanov, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 410.000.

 
Komentarjev 4
  • Avatar stoychi
    stoychi 09:07 22.januar 2021.

    fauci je novodobni goebels, ki bo obsojen zaradi zločina nad človečnostjo.

  • Janez_53 08:44 22.januar 2021.

    Podobno je pri nas. Le naš Trump je še vedno na položaju.