Svet
1 ogledov

Prvič v zgodovini na OI tudi Savdijke

Wojdan Shaherkani
1/6
EPA
Olimpijske igre v Londonu se bodo v zgodovino zapisale kot prve, na katerih so nastopile tudi predstavnice Savske Arabije. Dovoljenje za nastop so dobile po tehtnem premisleku državnega vrha, a tudi po tem ni šlo povsem brez zapletov.

Led je prebila komaj 16-letna judoistka Wojdan Shaherkani, ki se je včeraj že po prvem boju morala posloviti od tekmovanja. A mlada judoistka kljub temu ni razočarana. "Vesela sem in ponosna, da predstavljamo svojo državo. Na žalost sem izgubila, ampak bom boljša naslednjič," je dejala po boju.

Shaherkani je s svojim nastopom sprožila številne debate, poroča NY Times. Številni so imeli pomisleke, ker ima najstnika le modri pas, kar pa ni primerno za nastope na olimpijskih igram. Kljub temu so ji nastop odobrili.

Pomisleki pa so bili tudi zaradi njene želje, da bi na boju nosila hijab ali naglavno ruto. Bolj kot kulturni, so bili pomisleki varnostne narave, saj v judu veljajo stroga pravila oblačenja. Kljub temu so njeni želji odobrili in je nastopila z naglavno ruto, ki pa je bila komaj opazna.

Shaherkanijeva pa ni edina predstavnica Savdske Arabije na teh olimpijskih igrah. Svojo državo bo s ponosom predstavljala tudi 20-letna tekačica Sarah Attar, ki ima sicer tudi ameriško državljanstvo.

V galeriji si oglejte še ostale arabske športnice, ki jim kulturne razlike niso preprečile, da bi nastopile na najprestižnejšem športnem tekmovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.