Svet
138 ogledov

Prvič v zgodovini spremenili genski zapis v zarodkih

V kromosomih se skriva genski kod, znanstveniki pa so odkrili, da se ta precej r Žurnal24 main
Kitajski znanstveniki so zarodkom poskušali odstraniti gen, ki je krivec za smrtonosno krvno bolezen. Zarodke so dobili v eni od klinik za zdravljenje neplodnosti.

Čeprav so Kitajci v raziskavi uporabili zarodke, ki se niso mogli razviti v fetus, mednarodna znanstvena skupnost opozarja na etične implikacije njihovega dela.

Tehnika, s katero so posegli v zarodke, namreč ne omogoča le odstranitve potencialno škodljivih bolezni iz človeškega genoma, pač pa se lahko z njo manipulira tudi na področju otrokove inteligence in izgleda, trdijo.

"Velikanske priložnosti pomenijo tudi neznana tveganja"

matične celice laboratorij | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Revija Nature piše, da se o poskusih na Kitajskem, ki jih opravljajo na univerzi Sun Yat-sen v Guangžuju, govori že dlje časa.

Znanstveniki so zato že minuli mesec pozvali k prepovedi uporabe te tehnike na človeških zarodkih, dokler se natančneje ne razišče posledic njene uporabe.

Eden od vodilnih svetovnih biologov je v članku, ki ga je objavila revija Science opozoril na nevarnost, da bi se spremembe na zarodkih lahko prenesle na naslednje generacije. "Velikanske priložnosti takšnega genskega inženiringa s sabo prinesejo neznana tveganja za človeško zdravje in dobrobit," je zapisal.

V nekaterih državah so pravila zelo ohlapna

"Porajajo se najbolj osnovna vprašanja o tem kako bomo v prihodnosti gledali na človeštvo in ali se bomo odločili za dramatično poseganje v našo gensko usodo. To je lahko za človeštvo tudi velika nevarnost," je za New York Times povedal mikrobiolog George Q. Daley.  

Skupaj z ostalimi kolegi opozarjajo, da se morda raziskovalci v Evropi in Združenih državah Amerike držijo moratorija, ki velja za gensko modificiranje zarodkov, a da so v nekaterih drugih državah pravila glede tega zelo ohlapna. Znanstvenike bi zato lahko zamikalo eksperimentiranje kljub etičnim in kliničnim pomislekom ter težavam.

Genska manipulacija dolgo le ideja na papirju

Izvorne celice mnogi vidijo kot sveti gral novih zdravstvenih terapij. (Foto: iS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Do nedavnega je ideja o spreminjanju genov, ki bi se lahko prenašali v naslednje generacije, obstajala le na papirju.

V teoriji, pravijo znanstveniki, je zelo enostavno določiti gen, ki prenaša bolezen, in ga izrezati – težava je, da za to nismo imeli pravega orodja.

Leta 2012 je bila razvita tehnologija CRISPR, ki s pomočjo molekul - te za boj proti virusom uporabljajo bakterije - lahko naredi izjemno natančen rez v genom, piše portal The Verge. Tehniko so večkrat preskusili za spreminjanje genskega materiala v miših in opicah.

Kakšni so izsledki kitajskih znanstvenikov? 

A s kitajske sporočajo, da je trenutek, ko bomo lahko enostavno vplivali na inteligenco in izgled otrok, še zelo daleč.

Od 86 zarodkov, ki so jih v raziskavi uporabili, jih je preživelo le 71. Od teh jih je le peščica sprejela genski material, s katerim so nadomestili gen, ki povzroča krvno bolezen. Tudi v primerih, ko je genska manipulacija uspela, pa je bil rezultat mešanica novih in starih celic.

Ena od morebitnih težav, ki jih lahko prinese takšno početje, se pojavi, če DNK vstavimo na napačno mesto, opozarjajo znanstveniki: "Rezultat ne bi bil le slab poskus zdravljenja bolezni, pač pa bi lahko povzročil povsem nove bolezni." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1