Svet
436 ogledov

Prvič v zgodovini takšna sestava ministrske ekipe

Liz Truss Profimedia
Nova britanska premierka Liz Truss je danes takoj po prevzemu položaja že imenovala svojo ministrsko ekipo.

V novi ministrski ekipi nove britanske premierke Liz Truss je nekaj novih ministrov, predvsem na najbolj ključnih položajih, nekateri pa so svoje funkcije obdržali. Sestavila je zelo raznoliko ekipo, poročajo britanski mediji in tuje tiskovne agencije.

Therese Coffey | Avtor: Profimedia Profimedia
Trussova je najprej imenovala podpredsednico vlade. To je postala Therese Coffey, ki bo sicer opravljala vlogo ministrice za zdravje in socialne zadeve. Coffeyjeva je dolgoletna politična zaveznica Trussove, nazadnje pa je opravljala vlogo ministrice za delo v kabinetu Borisa Johnsona, poroča britanski BBC.

Novi finančni minister je postal Kwasi Kwarteng, nekdanji državni sekretar v Johnsonovi vladi. Na splošno velja za tesnega zaveznika Liz Truss, navaja BBC. Prevzel bo odgovornost za britanske državne finance, medtem ko naraščajoče cene energije povzročajo skrbi gospodinjstvom in podjetjem, s čimer se nova vlada med drugim namerava spopasti s pomočjo večmilijardnega svežnja ukrepov in nižanjem davkov.

Mesto zunanjega ministra v novi vladi prevzema James Cleverly, na tem položaju pa bo nasledil prav Trussovo. Njegova glavna naloga bo odziv na vojno v Ukrajini, sicer pa za Cleverlyja to ne bo povsem neznan položaj, saj je že v preteklosti opravljal različne funkcije na zunanjem ministrstvu. V Johnsonovi vladi je bil sicer minister za izobraževanje.

Položaj notranje ministrice bo prevzela Suella Braverman, ki se je tudi sama potegovala za položaj premierke in vodje konservativne stranke. Med njenimi prednostnimi nalogami bo vladni načrt za pošiljanje prosilcev za azil v Ruando, ki je spodbudil številne kritike in vlado postavil pred različne izzive. Bravermanova je po poklicu odvetnica, v preteklosti pa je opravljala tudi vlogo generalne državne tožilke.

Wendy Morton | Avtor: Epa Epa
Do spremembe je prišlo tudi na položaju poslanca, ki je odgovoren za parlamentarno disciplino svojih kolegov iz konservativne stranke. Johnsonovo imenovanje Chrisa Pincherja na ta položaj je bilo eden od ključnih faktorjev, ki je pripomogel k odstopu nekdanjega premierja. Ta položaj bo sedaj kot prva ženska v zgodovini konservativne stranke prevzela Wendy Morton.

Brez sprememb pa ostaja ministrstvo za obrambo, na čelu katerega bo ostal Ben Wallace. Ta položaj zaseda od julija 2019, veljal pa je tudi za enega od favoritov za Johnsonovega naslednika, a je mnoge presenetil z odločitvijo, da ne bo kandidiral, na koncu pa je v tekmi za položaj na čelu britanske vlade in konservativne stranke podprl Trussovo.

Liz Truss je tako po poročanju BBC in tujih tiskovnih agencij sestavila raznoliko ministrsko ekipo, pri čemer prvič v zgodovini nobenega od štirih najvišjih položajev v britanski vladi - predsednika vlade, finančnega, notranjega ali zunanjega ministra - ne bo zasedal bel moški.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapibara1 16:15 07.september 2022.

    Ministrica za zdravje.. lep primer ..

  • Kmodri 22:14 06.september 2022.

    Pokopala bo monarhijo in je zadnja premierka.

  • Kmodri 22:03 06.september 2022.

    V njenem času bo postala Združeno kraljestvo, Malo kraljestvo in Mala Britanija.