Svet
833 ogledov

Prvih delnih rezultatov o poreklu pandemije ne bodo objavili

Laboratorij v Wuhanu Epa
Premislili so si, razlogov niso pojasnili.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je spremenila načrte glede objave prvih rezultatov preiskave o preklu pandemije na Kitajskem, pri tem pa napovedala objavo celotnega poročila v drugi polovici marca. Tako je v Ženevi napovedal vodja tima strokovnjakov WHO Peter Ben Embarek. 

Ta je skupino vodil na njenem obisku bolnišnic in raziskovalnih inštitutov v Wuhanu na osrednjem Kitajskem, kjer so prvič identificirali novi koronavirus. Zakaj so si premislili glede objave preliminarnih rezultatov, Embarek ni pojasnil. 

Kot je znano, do misije strokovnjakov WHO na Kitajsko je prišlo po večmesečnih pregovorih s kitajskimi oblastmi, ki si še naprej prizadevajo, da ne bi bile označene kot krivec za pandemijo. 

Rezultati, ki so jih predstavili na prvi tiskovni konferenci po opravljenem obisku na Kitajskem, so bili nejasni. Embarek naj bi sicer izključil možnost, da je virus obegnil iz laboratorija v Wuhanu, pač pa je omenil tezo, da se je virus na ljudi prenesel iz netopirja prek posrednika, kar se prej ni predpostavljalo. 

Misija je že bila tarča kritik, med drugim tudi zato, ker da naj bi se strokovnjaki preveč opirali na politično kompromitirane kitajske podatke. 

Člani strokovne skupine so sicer priznali, da je bila Kitajska zadržana glede deljenja nekaterih ključnih podatkov, ki bi lahko nakazovali, da se je bolezen širila že mesece pred tem, ko je bila v resnici prepoznana. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • stilist 11:14 06.marec 2021.

    Vse kroji politika, čisto vse!

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 07:20 06.marec 2021.

    Strah je treba vzdrževat, ker samo tako lahko pripraviš narod, da upošteva še tako nelogične in neumne ukaze oziroma ukrepe.