Svet
5 ogledov

Prvo parado zaznamovalo nasilje

Litva parada ponosa geji
1/9
Žurnal24 main
Prva gejevska parada v Litvi, ki so jo sprva prepovedali, ni minila mirno. Protestniki so metali dimne bombe, kamenje in ulične znake. Ranjen en policist.

Dve uri trajajoče parade ponosa v litovski prestolnici Vilnius, ki so jo poimenovali "Za enakopravnost", se je udeležilo okoli 400 ljudi, med njimi več tujcev, diplomatov in članov Evropskega parlamenta.

Okoli tisoč protestnikov, nasprotnikov tovrstne parade, je v pripadnike varnostnih sil metalo dimne bombe, kamenje in ulične znake. Skušali so prebiti zaščitne ograje, s pomočjo solzivca pa jih je ustavila policija. Protestniki so bili tudi žaljivi do udeležencev parade.

Litva, ki je članica Evropske unije od leta 2004, se zadnje čase sooča s številnimi kritikami zaradi širjenja nestrpnosti do istospolnih manjšinskih skupnosti. V državi, kjer je večina prebivalcev katolikov, je homoseksualnost še vedno velik tabu.

Za varnost je skrbelo okoli 800 policistov. Pridržali so 19 ljudi, med njimi dva litovska poslanca, ki pa so ju že izpustili. Eden od policistov je bil lažje ranjen.

Kljub prepovedi odločili za zborovanje

V začetku tedna je sodišče prepovedalo baltsko Parado ponosa, vodja tožilcev pa je kot razlog navedel bojazen pred nasiljem protigejevskih skupin. Pozivi proti prepovedi so zalegli, sodišče je tako odločilo, da mora država omogočiti pravico do miroljubnega zborovanja.

Do prepovedi so bili kritični predsednica Dalia Grybauskaite, več evropskih predstavnikov vlad in pa Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.