Svet
16 ogledov

Prvo soočenje Obame in Romneyja

Mitt Romney EPA
Ameriška predsedniška kandidata Barack Obama in Mitt Romney se bosta v sredo prvič neposredno pomerila na prvem od skupaj treh televizijskih soočenj.

Prvi spopad demokrata in republikanca bo potekal na univerzi Denver v Koloradu, debata pa bo posvečena notranji politiki s poudarkom na gospodarstvu.

Sredinemu soočenju bo sledila edina televizijska debata podpredsedniških kandidatov. Demokrat Joe Biden in republikanec Paul Ryan se bosta soočila 11. oktobra. Podpredsedniška kandidata morata le dokazati, da sta pripravljena prevzeti položaj, če se kateremu od kasnejših predsednikov kaj hudega zgodi. Pozornost javnosti pa bo usmerjena predvsem v soočenja Obame in Romneyja, pri čemer bodo soočenja morda zadnja priložnost za slednjega, ki je začel zaostajati v anketah tako na nacionalni ravni kot v peščici zveznih držav, ki bodo odločilnega pomena.

Obama vodi

Obama vodi v vseh nacionalnih anketah. Čeprav prednost še vedno ni velika, pa mu podpora počasi, a vztrajno narašča, vse od demokratske nacionalne konvencije v Charlottu v začetku septembra. Romneyju je hudo škodila objava posnetkov s srečanja z donatorji na Floridi, kjer je republikanski kandidat 47 odstotkov ameriških volivcev v bistvu označil za lenuhe, ki ne plačujejo davkov in čakajo na pomoč države, zato bodo po njegovih besedah volili Obamo.

Oba kandidata se na soočenja pripravljata z vajami v živo. Z Romneyjem se v vlogi Obame sooča republikanski senator iz Ohia Rob Portman, ki je imel isto nalogo že leta 2008 v pripravah Johna McCaina. Pri Obami pa v vlogi Romneyja nastopa demokratski senator iz Massachusettsa John Kerry.

Obama in Romney bosta imela do volitev, ki bodo 6. novembra, še dve televizijski soočenji. Naslednje bo 16. oktobra na univerzi Hofstra v Hempsteadu v zvezni državi New York, zadnje pa 22. oktobra na univerzi Lynn v floridskem Boca Ratonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.