Svet
6 ogledov

Prvo zaslišanje obtožencev v aferi Hypo

Hypo bank Žurnal24 main
Na deželnem sodišču v Celovcu se je danes začel prvi proces v primeru avstrijske banke Hypo Group Alpe Adria (HGAA).

Na zatožno klop so sedli bivši predsednik uprave te banke Wolfgang Kulterer ter menedžerja banke Gert Xander in Albin Ruhdorfer.

Obtoženci so se izrekli za nedolžne v vseh točkah obtožnice. Če bodo spoznani za krive, jim grozi od enega do deset let zapora. Glavna razprava naj bi predvidoma trajala deset dni, zaslišanih pa naj bi bilo 20 prič. Sodbo je pričakovati v nekaj tednih.

Vpleten je bil tudi Haider
Trojica je obtožena, da so ob posredovanju pokojnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja odobrili posojilo v višini dobrih dveh milijonov evrov letalski družbi Styrian Spirit, ki je kasneje razglasila stečaj, in posojilo v višini 150 tisoč evrov zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju, čeprav za ta posojila niso imeli jamstev in so se zavedali, da ne bodo vrnjeni, piše v obtožnici.

Kultererju, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, v istem procesu sodijo tudi za dajanje lažnih izjav pred preiskovalno komisijo koroškega deželnega zbora v primeru Hypo.

Bavarci ob milijarde
Z začetkom procesa, v središču katerega stoji Kulterer kot ključna oseba v aferi nakupa banke Hypo Alpe Adria s strani bavarske BayernLB, se začenja pravna osvetlitev posla, ki je davkoplačevalce nemške zvezne dežele Bavarske stala več kot 3,7 milijarde evrov.

BayernLB je namreč leta 2007 prevzela HGAA, čeprav so že takrat obstajali namigi o dodelitvi tveganih posojil. Po milijardni izgubi je bila BayernLB prisiljena hčerinsko banko konec leta 2009 za en evro prodati Avstriji in se odpovedati milijonskim terjatvam.

V afero v zvezi z HGAA naj bi bil vpleten tudi bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki od 10. decembra lani zaradi sumov korupcije na Hrvaškem sedi v priporu v Salzburgu, kjer čaka na izročitev Hrvaški. Tožilstvo v Celovcu Sanaderja sumi sodelovanja pri odobravanju posojil banke hrvaškim vladnim institucijam in podjetjem v zameno za provizije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.