Svet
20 ogledov

Psički pustijo psičkam, da jih premagajo

Pasji mladiči Shutterstock
Raziskava je pokazala, da pasji mladiči pri igri pogosto zmago prepustijo psičkam, čeprav so sami močnejši.

Med opazovanjem igre mladih kužkov so odkrili, da se samčki pogosto postavijo v podrejeni položaj, v katerem so bolj občutljivi za napad, poroča Discovery News. Samčki so prav tako pogosteje tisti, ki vzpodbudijo začetek igre s samičkami in si na vse mogoče načine prizadevajo, da bi se trajala dalj časa. Tako npr. včasih ližejo gobček svoje nasprotnice in ji s tem dajo veliko priložnost za napad, včasih se tudi enostavno vržejo na tla.

Raziskovalci na čelu z Camille Ward, ki je profesorica na univerzi v Michiganu in strokovnjakinja za pasje vedenje, so preučevali legla štirih pasem: malamutov, dobermanov, prinašalcev in mešancev z ovčarji. Opazovali so jih, kako se igrajo s kužki enakega in nasprotnega spola med tremi in 40 tedni starosti.

Menijo, da psički skozi podrejeno vlogo spoznavajo več o psičkah in to znanje jim koristi kasneje pri parjenju.

Vsaka igra je učenje

Ugotovili so še, da psičke pogosteje spodbudijo igro z ostalimi psičkami, kot psički z drugimi psički. "Ko pride do agresije med dvema odraslima psicama, je ta na splošno intenzivnejša, kot je agresija med odraslim psom in psico. Menimo, da pisce med igro z ostalimi psicami vadijo grožnje in spravljive signale, ki bi lahko pripomogli k ritualizaciji agresije in njeni kasnejši omejitvi," je za  Discovery News dejal Wardova.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.