Svet
28 ogledov

Psihiater: Nasilje je sprožil alkohol

Zloraba otrok Shutterstock
Hrvaški psihiater potrdil, da je visoka vsebnost alkohola povzročila nasilno vedenje mladeniča, ki je brutalno posilil študentko. Bo to tudi olajševalna okoliščina na sodišču?

Na Hrvaškem nadaljujejo s preiskavo brutalnega posilstva 20-letne študentke. Kot je za Jutarnji list povedal psihiater Željko Marinić, se s takim primerom med svojo dolgoletno prakso še ni srečal, prav tako podobnih primerov ni zasledil v literaturi.

Kriv naj bi bil alkohol

Kot kaže, je tako nasilno vedenje mladeniča povzročil alkohol, ki je po mnenju psihiatra povzročil takšno nasilno in nekontrolirano vedenje. "Očitno je prišlo tudi do močne čustvene reakcije, zaradi katere se je zgodilo to kaznivo dejanje," je povedal psihater. Osumljeni študent ekonomije naj bi namreč imel v krvi 1,44 promila alkohola. Ali so bile prisotne tudi droge, bo pokazala toksikološka analiza, ki pa še ni končana.

Bo alkohol olajševalna okoliščina?

Po mnenju psihiatra Marinića so osebe s takšno vsebnostjo alkohola v krvi ponavadi v začetnem stanju alkoholiziranosti in so lahko nevarne. Kot pravi psihiater, bi lahko ravno to mladega Splitčana privedlo do tega, da posili in tako hudo poškoduje sošolko s fakultete. Dodaja pa, da bi tako vedenje lahko povzročila tudi kombinacija alkohola z drogami ali psihostimulansi, kar bo znano z dokončanjem toksikološke analize.

Kot namigujejo hrvaški mediji, bi lahko bila opitost na sojenju olajševalna okoliščina. Kot še navajajo, so osebe v takem stanju ponavadi kratkotrajno neprištevne, na kar bi se lahko zgovarjal na sodišču. Kot še navaja psihiater, osumljeni ni psihotičen, ne govorimo o duševnem bolniku: "Verjetno pa gre za motnjo osebnosti, saj bi se normalna oseba, tudi pod vplivom alkohola, morala kontrolirati pri svojih dejanjih," za Slobodno Dalmacijo pojasnjuje psihiater Marinić, ki je strokovnjak s področja forenzične psihiatrije.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 22:29 25.november 2012.

    Ker ga niso drugi silili piti in se je napil sam , to ne more biti nikakršnja olajševalna okolnost, ampak kvećjemu oteževalna, ker dobro ve kakšen kreten je ko je pijan. Samo to mu sigurno ni bil prvi slučaj , ...prikaži več kajti ostali prej so mu ratal !

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 18:45 23.november 2012.

    čista resnica

  • Matjaž Lužar 15:29 23.november 2012.

    Če v prometnih nesrečah ni olajševalna okoliščina zakaj bi bila v tem primeru? Pred zaužitje alkohola se mora (naj bi se) vsak posameznik zavedal možnih posledic.