Svet
15 ogledov

Psihološki profil begunca

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
S smehom in nonšalanco je prikrival strah. Ob prihodu na sodišče je bil resen in zaskrbljen, a ni kazal nobenih znakov, da bi bil psihično "zlomljen".

"Sanader je tudi na begu ostal nasmejan, a ne glede na to, kaj je želel s svojo nonšalanco doseči, njegova drža in vse, kar je v zadnjih dneh naredi, kažejo na jasne znake strahu, panike in vznemirjenosti," obnašanje nekdanjega hrvaškega predsednika na begu za hvaški Večernji list analizira psihologinja Ljiljana Buhač.

Da mu ni vseeno, se po njenih besedah vidi iz njegove drže in hoje. "Sklonjena glava in spuščena ramena so znak obremenjenosti," pravi Buhačeva. Dvignjen ovratnik na plašču govori o tem, da se želi skriti, glavo pa obrača s strahom v pričakovanju, kdo ga vidi.

Buhačeva je prepričana, da je iz njegovih dejanj vidno, da je bil prehod meje skrbno načrtovan. Dejstvo, da je mejo prečkal na sovoznikovem sedežu, po njenih besedah kaže na to, da ni želel pritegniti pozornosti. Iz istega razloga je med preverjanjem dokumentov nezainteresirano bral časopis in ni zapuščal avtomobila - vinjeto je kupila hčerka, ki je vozila avto.

To, da ga je vozila hči, po mnenju psihologinje kaže, da očitno njej v družini najbolj zaupa. Novinarjem in odvetnikom je pošiljal sporočila, da se bo vrnil za tri ali štiri dni. "On je diktiral tempo celotne situacije in pokazal, da zna dobro manipulirati in upravljati s situacijo," pravi Buhačeva, ki je prepričana, da bo dogajanje izkoristil za gradnjo podobe politično preganjane osebe. "Ne bi bila presenečana, če bi med dokumenti, ki so jih našli v njegovi hiši, bili tudi takšni, ki bi obremenjevali visoke uradnike sedanje vladajoče garniture."

Sanader je po njenih besedah prodoren politik, avtokrat in gotovo ne bo dopustil, da bi bil v tej zgodbi edina figura. "Na posnetku, na katerem je prikazan njegov prihod na sodišče v Salzburgu je pozdravil novinarje. Imel je resen in zaskrbljen izraz, a ni kazal nobenih znakov psihičnega 'zloma'," zaključuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.