Svet
41 ogledov

"Ptice so se zastrupile ali zmrznile"

Strokovnjakinja trdi, da čahko hrup ptice prestraši, vendar pa je dejanski vzrok Žurnal24 main
V ZDA ter na Švedskem so zabeležili nov skrivnosten množičen pogin ptic. Vzroki še niso znani. "Najbolj verjetna je zastrupitev z botilinom, možno pa je tudi, da so ptice zmrznile," poudari Denačeva.

Le nekaj dni zatem, ko je na silvestrovo v mestu Beebe v ameriški zvezni državi Arkansas z neba padlo okoli 5000 kosov, so 500 mrtvih ptic našli tudi na cesti blizu kraja Pointe Coupee v zvezni državi Louisiana. Vzroki poginov ptic še niso znani. O incidentu poročajo tudi iz Evrope, saj so v torek malo pred polnočjo prebivalci švedskega mesta Falköping sredi ulice zagledali okoli 100 poginulih ptic. Območni veterinar Robert Horst meni, da je ptice po vsej verjetnosti prestrašil ognjemet, zaradi česar so izgubile orientacijo, pristale na cesti, nakar so jih povozili avtomobili.


Številni scenariji
Poudarimo, da razlogi za pogin še vedno niso popolnoma jasni. Nekateri mediji poročajo, da naj bi ameriškemu poginu botrovalo slabo vreme, spet drugi, da so za tragedijo krivi daljnovodi. Za kose v ameriški zvezni državi Arkansas strokovnjaki domnevajo, da so doživeli šok zaradi velikega hrupa, zaradi česar so izgubili orientacijo in se zaletavali v vse, kar se je znašlo pred njimi.

Božji srd
“Navedbe nekaterih medijev, da naj bi ptice storile množičen samomor, so popolnoma absurdne,“ trdi Denačeva. Poudarimo, da so šli nekateri mediji celo tako daleč, da pogin povezujejo s svetopisemsko prerokbo, božjim srdom ter celo neznanimi letečimi predmeti.

"Znani so primeri, ko so ptice letele čez polja, ki so bila pred kratkim škropljena s pesticidi. Vreme lahko pesticidne hlape dvigne v zrak, nastanejo strupeni oblaki in ti povzročijo pomor živali, ki letijo skoznje. Ta scenarij je bolj malo verjeten, saj smo sredi zime," nam pove Katarina Denac iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS).

Drug razlog pomora so tornadi, saj vrtinčaste zračne mase lahko poberejo določene predmete, ki poškodujejo ptice. Tretja razlaga, ki je tudi najbolj verjetna, pa je gibanje zračnih mas. "T. i. oblaki kumulonimbusi, v katerih se zračne mase izredno hitro ohlajajo, poberejo ptice, ki se selijo in te v oblakih zmrznejo. Ko pade zračni pritisk, živali mrtve popadajo na tla," pojasnjuje Denačeva.

V Sloveniji poznane zastrupitve z botulinom

Podobni pogini so se po besedah poznavalke dogajali tudi že pri nas. Pred leti so v Novem mestu zasledili večje število mrtvih prepelic, ki so se zaletele v precej visoko osvetljeno stavbo. Drug primer pa je botulizem, ki se pojavlja predvsem v sečoveljskih solinah. “Ptice se v vodnih bazenih prehranjujejo z drobnimi organizmi, ki so okuženi z bakterijo Clostridium botulinum. Ta proizvaja izredno strupen toksin botulin, ki povzroči pogin živali. V primeru, da so se jate ptic hranile s temi organizmi, lahko te v trenutku, ko se strup prične delovati, preprosto popadajo na tla,“ konča Denačeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.