Svet
13 ogledov

Ptičja gripa mori v Egiptu

Oblasti domnevajo, da so bile vse štiri ženske v stiku z bolnimi ali mrtvimi pti Žurnal24 main
V Egiptu kosi ptičja gripa, ki je v manj kot tednu dni vzela štiri življenja. Medtem pa se v Bangladešu spopadajo z izbruhom virusa na eni izmed piščančjih farm.

Dve Egipčanki sta zadnji dan preteklega leta podlegi ptičji gripi. Število umrlih zaradi ptičje gripe je tako naraslo že na štiri v manj kot tednu dni.

Firdaus Mohamed Hadad je bila v soboto sprejeta v bolnišnico zaradi visoke vročine in težav z dihanjem. "Priključili smo jo na respirator, a je v ponedeljek zjutraj umrla,“ so zapisali v izjavi. Hanem Ibrahim, ki je prav tako umrla v ponedeljek, in Firdaus sta živeli v delti reke Nil. John Jabbour, predstavnik Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO) v Egiptu, je dejal, da so vse štiri ženske zanikale stik s pticami, zaradi česar so zdravniki prepozno postavili pravilno diagnozo. Če bi jih pravočasno pričeli zdraviti s tamiflujem, bi se njihove možnosti za preživetje povečale.

Število žrtev v Egiptu je naraslo na 19, odkar se je ptičja gripa pojavila v Egiptu. Velika odvisnost egipčanskih gospodinjstev od perutnine je razlog za udomačenost ptičje gripe v tej državi navkljub obsežnemu cepljenju perutnine.

Virus na farmi piščancev

V Bangladešu je okoli 150.000 perutninskih farm. © Reuters

 
V Bangladešu so na farmi v Daki pokončali skoraj 20.000 piščancev, pri katerih so odkrili virus ptičje gripe. Zadnji primer okužbe na perutninski farmi je bil meseca marca, ko so morali pokončati več kot 300.000 piščancev.

Vladni svetovalec za živino C. S. Karim je na novinarski konferenci povedal, da ni razloga za paniko. "Skrbno nadzorujemo situacijo. Vse perutninske farme se bodo morale registrirati, da bomo lahko zagotovili primeren nadzor,“ je še dejal. Karim je vse pozval, naj se ne približujejo pticam selivkam, ki letijo čez to območje, saj so lahko okužene.

Znanstveniki so zaskrbljeni
Znanstveniki se bojijo, da bo virus ptičje gripe mutiral v zelo nalezljivo obliko, ki se bo zlahka prenašala s človeka na človeka. Takšna mutacija bi pomenila začetek pandemije, ki bi lahko terjala milijone človeških življenj. Od izbruha ptičje gripe leta 2003 pa do danes je število mrtvih naraslo na 210. Večina žrtev je bila Azijcev in Afričanov, osamljeni primeri pa so se pojavili tudi v Turčiji in Azerbajdžanu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.