Svet
14 ogledov

Punt proti Kosorjevi

Če bodo sindikati zbrali dovolj podpisov, Hrvaško čaka prvi referendum po osamos Žurnal24 main
Podpisi. Hrvaški sindikati javnega sektorja proti ukinitvi božičnic in regresa z referendumom.
Kaj bi vzeli.
Petsto evrov. Toliko v povprečju prejme delavec v javnem sektorju na Hrvaškem – toliko skupaj znesejo božičnica, regres in prevoz na delo. Zaposleni v upravi mesta Zagreb pred božičem dobi od 200 do 300 evrov.

Medtem ko evropski in slovenski sindikati že organizirajo ali napovedujejo splošne stavke, so se hrvaški sindikati javnega sektorja odločili, da se zmanjševanju delavskih pravic uprejo kar na referendumu. “Ne morem še potrditi, da smo zbrali zadostno število podpisov, smo pa blizu. Dejstvo je, da jih potrebujemo več kot 449.506, ker bodo preverjali veljavnost vsakega podpisa posebej,” je včeraj na tiskovni konferenci povedal predsednik Hrvaškega združenja sindikatov Ozren Matijašević.

Prvič po 20 letih
Če bo sindikatom uspelo zbrati zadostno število podpisov – to bodo potrdili v četrtek –, bo to prvi referendum po osamosvojitvi Hrvaške, saj v zadnjih 20 letih nobenemu od pobudnikov ni uspelo zbrati skoraj 450 tisoč podpisov.


Če bo vlada pokojninsko reformo nadaljevala, kot jo je zastavila, bomo šli na referendum, da to preprečimo.
Drago Ščernjavič, Sindikat državnih organov Slovenije

Vlada v zagati
Z referendumom želijo sindikati preprečiti sprejem zakona, v katerem vlada Jadranke Kosor predlaga ukinitve izplačil božičnic, regresov, prevoza na delo in jubilejnih nagrad. Neuradno smo izvedeli, da bi moral zakon že v zakonodajno proceduro, a je še “na čakanju”. Poznavalci razmer v Hrvaški ocenjujejo, da ni izključeno, da se doseže nek dogovor med vlado in sindikati. “To, kar se dogaja z zbiranjem podpisov za referendum, je preraslo v splošni punt državljanov proti vladi,” pravi Đurđica Čočić, urednica na Hrvatski radioteleviziji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.