Svet
28 ogledov

Puranoma dal drugo priložnost

Pomilostitev purana
1/3
Žurnal24 main
Obama pomilostil dva purana – namesto na praznično mizo, gresta na posest prvega predsednika ZDA Georga Washingtona, kjer bosta uživala do naravne smrti.

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo po vrnitvi s poti po Aziji pomilostil dva purana. Odslej bosta živela na posestvu prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona Mount Vernon.

Purana za pomilostitev so izbrali Američani prek družbenega omrežja Facebook na naslovu Bele hiše. Lani so izbrali zveneči imeni "Svoboda" in Mir", letos pa Kopitarja in njegovo rezervo Pogoltneža (Cobbler in Gobbler).

Tradicija od leta 1989, prvi puran pomiloščen že 1948

Tradicija predsedniških pomilostitev puranov uradno sega v leto 1989, ko je to prvi storil predsednik George Bush starejši. Prvi je sicer purana neuradno pomilostil predsednik Harry Truman leta 1948, nato pa leta 1963 tudi predsednik John F. Kennedy.

Obama je na slovesnosti veselo dejal, da je življenje polno drugih priložnosti, in dodal, da se sam s tem zelo strinja. Tako je namignil je svojo ponovno izvolitev za predsednika ZDA. Potem je s hčerkama Sasho in Malio nad puranoma zamahnil z roko in jima zaželel dolgo življenje.

Pomilostil več puranov kot ljudi

Demokratski predsednik se je sicer glede pomilostitev doslej izkazal za zelo konservativnega, saj je pokazal skoraj več milosti do puranov kot do ljudi. Doslej je pomilostil le 22 Američanov, ki so bili obsojeni na majhne kazni.

Obama bo zahvalni dan, ki ga danes praznujejo Američani, preživel v Beli hiši v krogu družine, tako kot milijoni Američanov. Na mizi bo imel seveda pečenega purana.

Predsednik je med slovesno pomilostitvijo omenil tudi severovzhod ZDA, ki ga je konec oktobra razdejal orkan Sandy, in pozval Američane, naj mislijo in molijo za prizadete.

Tri milijone ljudi na paradi

V New Yorku pa bo danes znova potekala največja tradicionalna parada ob zahvalnem dnevu, ki jo organizira trgovska hiša Macy's.

V živo si jo vsako leto ogleda več kot tri milijone ljudi, več deset milijonov pa po televiziji. Parado krasijo veliki baloni znanih junakov iz risank, nastopilo bo tudi enajst godb na pihala, 1600 navijačic in plesalk ter drugih udeležencev. Poseben prostor bo narejen za 5000 žrtev orkana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.