Svet
6 ogledov

Pusićeva čestitala hrvaškim državljanom

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu čestitala hrvaškim državljanom za vstop v Evropsko unijo in se zahvalila vsem, ki so prišli na današnjo proslavo.

Pusićeva je poudarila, da se Hrvaška s 1. julijem ne bo zgolj prilagajala pravilom in direktivam EU, temveč bo imela tudi odgovornost in možnost soodločanja o teh pravilih. "Imeli bomo jasno sliko, kaj je hrvaški interes, kot tudi absolutno jasno sliko in popolno odgovornost za evropski interes," je dejala Pusićeva v novinarskem središču v zagrebškem hotelu Dubrovnik. Poudarila je, da so za Hrvaško sosednje države tudi njene partnerice. "Hrvaška vidi svojo odgovornost v partnerskih odnosih z državami v regiji in v potrebi, da skupaj prevzamemo odgovornost za stabilnost jugovzhodne Evrope," je izjavila Pusićeva.

Izpostavila je, da Hrvaška in Slovenija že sodelujeta in bosta sodelovali tudi v prihodnosti. Ocenila je, da bosta nekatere zadeve po vstopu Hrvaške v EU tudi lažje urejali.

Od Srbije pričakujejo konkretne podatke

Novinarska vprašanja so bila usmerjena predvsem v njene ocene o dogodkih v jugovzhodni Evropi po vstopu Hrvaške v EU. Na vprašanje, ali bo članstvo Hrvaške pospešilo umik medsebojnih tožb zaradi genocida, ki sta ju Hrvaška in Srbija vložili na Meddržavnem sodišču v Haagu, je odgovorila, da "naj bi imeli jasno sliko o tem do konca julija".

Pojasnila je, da se na pogojih, ki vodijo do medsebojnega umika tožb, intenzivno dela. Med drugim Hrvaška pričakuje od Srbije točne in konkretne podatke o osebah, ki jih pogrešajo iz vojne, Beograd pa vztraja pri urejanju pokojnin za begunce s Hrvaške. V diplomatskih krogih je bilo slišati, da je medsebojni umik tožb že dogovorjen in da naj bi Hrvaška prva umaknila svojo tožbo že prihodnji mesec. Srbija naj bi to storila enkrat jeseni.

Sredi 2015 v schengenski prostor?

Pusićeva je še dejala, da levosredinska hrvaška vlada pripravlja državo, da bo sredi leta 2015 pripravljena za vstop v schengenski prostor. Obenem je ocenila, da evro ne bo nadomestil hrvaške kune vsaj še pet let.

Hrvaška zunanja ministrica je stopila pred novinarje le nekaj ur, preden se bo v Zagrebu začela osrednja slovesnost ob vstopu države v EU. Prihod predsednika Pahorja ter ministrov Erjavca in Čuferja v Zagreb je napovedan za pozne popoldanske ure. Medtem ko se bosta Pahor in Erjavec udeležila proslave na Trgu bana Josipa Jelačića, bo Čufer na ločeni prireditvi na mejnem prehodu Obrežje-Bregana, s katerega bo njegov hrvaški kolega Slavko Linić ob polnoči umaknil napis carina.

Komentarjev 1
  • allstarr111 18:27 30.junij 2013.

    Prej bo evrov nadomestil kuno kot se bo šlo v schengen to je jasno vsem, širitve shengena ne bo pred 2020 za takrat pa se pričakuje da bodo vstopile tudi Srbija in Bosna, ter če bo posreči še Makedonija, potem ...prikaži večm pa je v bistvu konec, če ne bo prej konec EU, oz najverjetneje bodo kot že par let raste ideja, naredili EU dveh hitrosti, vpšrašanje je le v katero šaltungo bomo premaknili mi, trenutno smo oz. je naše vodstvo privzelo miselni vzorec iz leta 1945-48