Svet
8 ogledov

Pusićeva in Erjavec "rešila patpoložaj"

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Pixell
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes v Zagrebu poudarila, da sta s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem v sredo na Otočcu rešila patpoložaj, v katerem se je znašla Slovenija.

Kot je ponovila, sta z Erjavcem ocenila, da njun predlog rešitve spora okoli LB ni škodljiv za nobeno stran in je izvedljiv. Pusićeva je dejala, da je predlog v hrvaškem interesu in da je zanj pripravljena prevzeti odgovornost.

"Če bo tudi premier (Zoran Milanović) sprejel predlog, to pomeni, da je tudi on pripravljen sprejeti odgovornost, enako je potrebno tudi na slovenski strani, če naj bi bila zadeva uspešna," je hrvaškim poslancem, ki so zahtevali poročilo o vsebini sredinega dogovora, odgovorila hrvaška zunanja ministrica.

Znova je ocenila, da je skupna rešitev, ki sta jo dosegla z Erjavcem, "pomemben korak", in ponovila, da vsebine dogovora ne bodo javno objavili, dokler s predlogom ne bosta soglašala tako Milanović kot predsednik slovenske vlade Janez Janša. "Ni dvoma, da bomo vsebino objavili, a ne, dokler ne dobimo odgovora s slovenske strani. Mora biti fair play, brez njega ni napredka v odnosih," je še dejala Pusićeva. Opozicijski poslanci so ji ugovarjali, ker bo o vsebini zgolj obvestila premierja Milanovića in ne pristojni saborski odbor, kot naj bi v Sloveniji storil Erjavec.


"Slovenija bo uresničila svoje cilje"

Slovenski zunanji minister je po sredinem srečanju izjavil, da bo rešitev, ki je "sprejemljiva za obe strani", najprej predstavil Janši, slovenski vladi in tudi odboru DZ za zunanjo politiko. Ocenil je, da bo z rešitvijo, ki so jo dognali v sredo, Slovenija uresničila svoje cilje. Slovenija ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU pogojuje z umikom pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva komercialnim bankam za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih.

Če bosta obe vladi sprejeli predlog z Otočca, je naslednje srečanje Pusićeve in Erjavca, na katerem naj bi objavili vsebino dogovora, napovedano 19. februarja.

"Izgubili smo torej vsi"

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović ni želel govoriti o podrobnostih rešitve za Ljubljansko banko, poudaril pa je, da se Hrvaška pogovarja izključno o prenesenih vlogah varčevalcev. "Ne morem biti konkreten. To je v interesu procesa ... Še vedno se nismo dokončno dogovorili," je dejal ob prihodu na vrh EU v Bruslju. Rešitev gre po njegovih besedah v smer, ki naj bi zagotovila, da bi bili obe strani zadovoljni, kolikor se le da. "Interesi so veliki, tako slovenski kot hrvaški. To res predolgo traja, večina drugih držav je že končala ali je pred koncem ratifikacije. Obstajajo obojestranski interesi, da se proces konča," je še dejal Milanović.

Poudaril je tudi, da Hrvaška že od začetka igra transparentno, drži se pravil in izpolnjuje svoje obveznosti, a "ne želi obtoževati in kazati s prstom na drugo stran". "Vsak od nas je prevzel določene obveznosti. Proces je prišel v zastoj. Če se ne bi končal, bi bilo to slabo za Hrvaško, Slovenijo in EU," je še povedal.

Hrvaški premier je tudi ocenil, da je spor o LB tako Slovenijo kot Hrvaško stal že veliko. "Hrvaško zato, ker je plačala varčevalcem. Oni so dobili manj, hrvaška država je izgubila. Koliko je izgubila Slovenija, naj povedo slovenski prijatelji, a mislim, da je izgubila trg, na katerem je pred 20 leti vladalo zaupanje, ki ga sedaj več ni. Brez zaupanja pa ni posla," je menil.

"Izgubili smo torej vsi. A sedaj gremo v EU in želimo, da je za nas to zgodba o uspehu," je še dejal hrvaški premier, ki verjame, da bosta Slovenija in Hrvaška rešitev našli. "Moramo jo najti," je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.