Svet
38 ogledov

Pustili so ga umreti na Mount Everestu

28-letni Peter Kinloch je bil na vrhu izjemno dobre volje in razpoložen. (Foto: Žurnal24 main
Najvišja gora sveta je zahtevala še eno žrtev. 28-letnega britanskega alpinista, ki je zaradi vremenskih pogojev oslepel, so na gori pustili umreti.

Peter Kinloch je hotel osvojiti izziv sedmih vrhov, Mount Everest pa je bil njegov peti osvojeni vrh. Člani odprave so povedali, da je bil fizično izjemno dobro pripravljen, njegovo izgubo pa povezujejo z morebitno možgansko krvavitvijo.

Umrli bi tudi sami
28-letni Kinloch se je po osvojenem vrhu spustil 180 metrov v dolino, kjer je začasno oslepel, zaradi česar ni bil sposoben za spust v dolino. "Zdelo se je, kot da nad začasno slepoto ni presenečen. Razložil je, da se mu je nekaj podobnega že pripetilo, čeprav še nikoli na kakšni gori," je povedal eden izmed njegovih soplezalcev.

Šerpe so mu naslednjih 12 ur pomagale pri spustu v izjemno slabih vremenskih pogojih, a se je njegovo zdravstveno stanje le še slabšalo. Britanskega alpinista so morali njegovi soplezalci soočiti z dejstvom, da bo moral ostati na Mount Everestu, saj bi v nasprotnem primeru umrli tudi sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.