Svet
13 ogledov

Putin bo kandididal za predsednika

Vladimir Putin Reuters
Putin bo drugo leto spet kandidiral na predsedniških volitvah. Odločitev padla na današnjem kongresu stranke.

Vladajoča ruska stranka Enotna Rusija je danes na strankarskem kongresu v Moskvi uradno podprla sedanjega premiera Vladimirja Putina za kandidata na predsedniških volitvah, ki bodo 4. marca prihodnje leto. Putin je nominacijo sprejel ter se ob tem predsedniku Dmitriju Medvedjevu in stranki zahvalil, da sta ga predlagala za kandidata.

Zahvalil se je za kadnidaturo

"Hvaležen sem Dmitriju Medvedjevu in kongresu Enotne Rusije, da sta me izbrala za kandidata za predsednika Rusije. Kandidaturo seveda hvaležno sprejemam," je zbranim na kongresu dejal Putin.

Povedal je še, da je njihova naloga zgraditi močno, bogato in uspešno Rusijo 21. stoletja. Ob tem je obljubil okrepitev gospodarstva, izboljšanje življenjskega standarda in socialnih storitev ter okrepitev vojske.

Dejal je tudi, da bo nadaljeval s projektom oblikovanja evro-azijske unije, ki bo pospešila integracijo Rusije z državami nekdanje Sovjetske zveze v soseščini, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Verjetni prihodnji predsednik Rusije je še dejal, da si Rusija želi razvijati sodelovanje z Zahodom, ob tem pa tuje države odločno posvaril pred vmešavanjem v parlamentarne in predsedniške volitve. Putin je ob tem tujim državam očital, da finančno podpirajo nevladne organizacije v Rusiji, da bi si s tem zagotovile vpliv na potek volitev v državi.

Zahodne države morajo po besedah Putina razumeti, da je "Rusija demokratična država, zanesljiv, predvidljiv partner, tak, s katerim se lahko razumejo in bi se morale razumeti".

Medvedjev vidi Putina kot najuspešnejšega politiki v Rusiji

Medvedjev pa je v svojem nagovoru udeležencem kongresa dejal, da "ni bolj uspešnega, izkušenega in priljubljenega politika v Rusiji, kot je Putin."

Kongres se je, udeležilo pa se ga je več kot 10.000 ljudi. Medvedjev in Putin sta skupaj pompozno stopila na oder v spremstvu glasne glasbe in bleščečih luči ob vzklikanju delegatov "Rusija! Rusija!".

Medvedjev je 59-letnega Putina že na kongresu Enotne Rusije 24. septembra predlagal za kandidata za prihodnjega predsednika države. Putin pa je Medvedjeva predlagal za novega voditelja stranke na parlamentarnih volitvah. S tem bosta politika v praksi zgolj zamenjala položaja v državnem vrhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.