Svet
13 ogledov

Putin bo spet kandidiral za predsednika

Vladimir Putin Reuters
Vladimir Putin je v pogovoru spregovoril o političnih smernicah. Napovedal je kandidaturo na naslednjih volitvah.

Ruski premier Vladimir Putin je v pogovoru, ki so ga danes hkrati predvajale tri glavne ruske televizije, spregovoril o političnih smernicah, ki jim bo Rusija sledila v primeru njegove vnovične izvolitve za predsednika države. Pri tem je branil odločitev, da se poteguje za tretji predsedniški mandat, in poudaril, da Rusija potrebuje stabilnost.

V Rusiji kaos

Rusijo po njegovem mnenju od vrnitve v kaos 90. let prejšnjega stoletja loči le nekaj napačnih korakov. Kljub temu njegovi nasprotniki trdijo, da je v Rusiji danes vse tako slabo, da slabše ne bi moglo biti. A Putin opozarja, da morajo biti v tovrstnih izjavah zelo previdni.

Ljudi je med drugim opozoril na še vedno nemiren Kavkaz ter na težave s kriminalom in terorizmom, spomnil pa jih je tudi na pomanjkanje, ki jih je pestilo konec 80. let 20. stoletja. "Tukaj je vse prepleteno, tako v politiki kot v gospodarstvu," je posvaril.

Kandidatura na volitvah še ne pomeni zmage

Putin je v svojem prvem obsežnejšem pogovoru za televizijo, potem ko je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto, sicer zagotovil, da njegova kandidatura na volitvah še ne pomeni tudi stoodstotne zmage. Kot je zatrdil, imajo državljani vedno možnost izbire.

Poleg tega je dodal, da njegov morebiten povratek v Kremelj še ne pomeni tudi vrnitve v stare čase in ga ne gre primerjati z dolgoletnimi vladavinami v nekdanji Sovjetski zvezi. Kot je namreč dejal, takratni komunistični voditelji niso imeli ne volje ne moči, da bi državo vodili tako, kot jo je sam, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zavezal se je, da bo Rusija pod njegovo taktirko vodila uravnoteženo zunanjo politiko ter da si bo prizadeval za ustvarjanje pogojev za razvoj države. Med temi pa sta – kot je Putin poudaril tudi na današnjem sestanku svetovalnega sveta za tuje naložbe – ključnega pomena stabilnost in predvidljivost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.