Svet
27 ogledov

Putin: Če pride do vojne, bo hujše kot Černobil

Severna Koreja v bojni pripravljenosti Reuters
Severna Koreja je opozorila tujce, naj zaradi nevarnosti vojne z Južno Korejo danes zapustijo državo. "Ne želimo poškodovati tujcev v Južni Koreji," so sporočili.

Kot pravijo, obstaja tveganje, da na Korejskem polotoku izbruhne "termojedrska vojna."

"V primeru vojne ne želimo, da bi bili tujci, ki živijo v Južni Koreji, poškodovani," je zapisano v izjavi, ki so jo objavili v Pjongjangu in s katero vse tuje organizacije, podjetja in turiste pozivajo k umiku iz Južne Koreje.

Podobno sporočilo so tujim diplomatom poslali že v petek. V sporočilu za javnost so zapisali, da naj tuji državljani zapustijo državo, saj jim po 10. aprilu Severna Koreja ne bo več mogla zagotavljati varnosti.

Umaknili delavce

Severna Koreja je sicer ustavila sodelovanje v skupnem industrijskem kompleksu z Južno Korejo Kaesong. Kot je napovedala, v ta kompleks, ki sicer leži na severnokorejskem ozemlju, ni spustila nobenega svojega delavca več, poročajo tuje tiskovne agencije.

Delavce bodo umaknili, ker Južna Koreja žali dostojanstvo njihove države. Že prejšnjo sredo pa je osebju iz Južne Koreje prepovedala dostop do kompleksa. Na območju je ostalo le nekaj sto južnokorejskih menedžerjev in lastnikov manjših podjetij.

To je bil še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.

Prestavljajo rakete

Po poročanju tujih medijev se Severna Koreja že več dni pripravlja na nov jedrski poskus. Po poročanju južnokorejskih medijev so obveščevalne službe v zadnjem tednu zaznale povečano dejavnost na območju Punggye-rija, kjer Severna Koreja izvaja jedrske poskuse.

Domnevno naj bi Severna Koreja poskus izvedla pred 15. aprilom, ko se bodo spominjali rojstnega dne ustanovitelja države Kim Il Sunga.

V Tokiu namestili raketi

Japonski predstavniki pa so danes sporočili, da je Japonska v prestolnici Tokio namestila raketi patriot. Hkrati so zatrdili, da so pripravljeni pred morebitnim napadom iz Severne Koreje obraniti okoli 30 milijonov ljudi, ki živijo na širšem območju Tokia.

Po ponedeljkovih napovedih obrambnega ministra Icunorija Onodere namerava Japonska baterije patriot namestiti tudi na otoku Okinava.

Premier Šinzo Abe pa je davi tudi izjavil, da "japonska vlada dela vse, da bi zaščitila življenja ljudi in zagotovila njihovo varnost". "Medtem ko Severna Koreja daje provokativne komentarje, bo Japonska, skupaj z drugimi državi, storila to, kar mora," je še dejal.

Japonska vojska ima dovoljenje, da sestreli kateri koli severnokorejski izstrelek, ki bi letel proti japonskemu ozemlju, so v ponedeljek še sporočili na japonskem obrambnem ministrstvu.

Komentarjev 1
  • romank 13:24 09.april 2013.

    golobradi bizgec se bo od napihovanja še razpočil...