Svet
2323 ogledov

Putin dobil pomemben obisk

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik je pred začetkom srečanja izjavil, da je "pripravljen na konstruktiven dialog s tistimi, ki si želijo mir na temelju pravičnosti in upoštevanja legitimnih interesov strani". Pozdravil je tudi "uravnotežen pristop naših afriških prijateljev" do "krize v Ukrajini".

Delegacija več afriških voditeljev na čelu z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso je po obiskih v Varšavi in Kijevu danes prispela še v Sankt Peterburg, kjer se bo sestala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je izrazil pripravljenost na "konstruktiven dialog s tistimi, ki si želijo mir", poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi je v nekdanjo carsko prestolnico prispel Ramaphosa. "Njegov prihod v kulturno prestolnico Rusije sledi konstruktivnim pogovorom s predsednikom Volodimirjem Zelenskim," so sporočili z južnoafriškega predsedstva. Pozneje se je Ramaphosi pridružila delegacija še treh afriških voditeljev, Senegala, Komorov in Zambije, ki bodo s Putinom po navedbah predsedstva razpravljali o možnostih miru v Ukrajini.

Putin zadovoljen

Ruski predsednik je pred začetkom srečanja izjavil, da je "pripravljen na konstruktiven dialog s tistimi, ki si želijo mir na temelju pravičnosti in upoštevanja legitimnih interesov strani". Pozdravil je tudi "uravnotežen pristop naših afriških prijateljev" do "krize v Ukrajini".

Po Putinovih besedah Rusija zelo ceni afriška stališča in njihov interes za razrešitev "ukrajinskega konflikta", krepitev vezi s črno celino pa naj bi bila prioriteta ruske zunanje politike.

Ramaphosa se je z delegacijo, v kateri so še egiptovski premier ter visoka predstavnika Ugande in Konga, pred tem v četrtek mudila v Varšavi, v petek pa v Kijevu, kjer jih je sprejel ukrajinski predsednik Zelenski.

Ta je med obiskom med drugim izključil možnost vsakršnih pogajanj z Rusijo, dokler bodo ruske sile na ukrajinskem ozemlju. Med obiskom je bil Kijev tudi tarča novega ruskega zračnega napada.

Analitiki so še pred prihodom afriških voditeljev v Evropo izrazili dvom, da bi afriška mirovna misija lahko obrodila sadove in uspešno posredovala za končanje 16 mesecev trajajoče vojne.

Zaradi vojne v Ukrajini sicer močno trpijo številne afriške države, zlasti v vzhodni Afriki, ki so odvisne od uvoza žita in gnojil iz Rusije in Ukrajine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:12 19.junij 2023.

    Tisti ki zagovarjate ravnanje Rusov ! Povejte prosim, kdaj in kam je padla raketa zveze Nato na ozemlje Rusije ? Je kakšen stanovanjski blok, muzej ali bolnica bila raketirana v Moskvi ? Bi lahko prenehali z rusko propagando morilcev in ...prikaži več stopili na trdna tla?! Če bi ne imeli v EU zveze Nato, bi bili ruski morilci že v Pragi, Budimpešti in Mariboru !

  • Idioti 10:35 18.junij 2023.

    Poglejte , mogoče boste spregledal . Zlasti priporočam novinarski srenji , da ne rečem bagri https://www.facebook.com/Protiv.Novog.Svetskog.Poretka/videos/579732817678241

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 09:02 18.junij 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ