Svet
51 ogledov

Putin državljane resno pripravlja na jedrsko vojno

Vladimir Putin EPA
40 milijonov civilnega in vojaškega osebja je zaključilo vaje, katerih glavni namen je bil državljane pripraviti za jedrski ali kemijski napad, piše The Wall Street Journal.

Medtem ko Rusija zaključije najbolj obsežne vaje od časov hladne vojne naprej, sprejema tudi odločne korake v smeri izboljšanja svojega jedrskega orožja. Pred dnevi je tako odmevala vest, da je Vldimir Putin nuklearne rakete postavil v Kalingradu, globoko v evropskem kontinentu. S te pozicije imajo večino srednjeevropskih mest takorekoč na dosegu roke.

Pospešena izdelava raketnega sistema 'Satanov sin'

Rusija je hkrati tudi pospešila izdelavo novega interkontinentalnega balističnega projektila RS-28 Sarmat, ki naj bi bil zaključen do leta 2018. Kot je včeraj objavila ruska agencija Tass naj bi te rakete namestili na lokacije v Sibiriji in južnem Uralu. Sistem naj bi zamenjal sedajega, R - 36M2, ki je v Nato krogih poznan kot SS-18 Satan.

Z oziroma, da bo novi sistem nasledil orožje takšnega naziva, je tudi RS-28 dobil podobno zloglasni nadimek - Satanov sin. Rusi ga razvijajo že od leta 2009, ob začetku njegovega razvoja je bilo najavljeno, da ne bo končan pred letom 202, a projekt so pospešili "zaradi strateške pomembnosti". Lansiranje prvih novih raket novega sistema je predvideno že za konec tega leta.

Sistem naj bi imel skupno preko 100 ton, njegov domet naj bi bil 10.000 kilometrov, ko ga bodo končali, bo največji raketni sistem na svetu. Na njem bo 16 jedrskih bojnih konic, zmogel bo uničiti območje velikosti Francije ali Texasa, je poročala ruska televizija Zvezda.

Nato o krepitvi navzočnosti na vzhodnih mejah

Obrambni ministri Nata se bodo medtem danes sestali na dvodnevnem zasedanju v Bruslju; prvi dan srečanja bodo v luči grožnje, ki jo predstavlja Rusija, razpravljali o krepitvi odvračalne in obrambne drže zavezništva, poroča STA. Vodilne države ZDA, Kanada, Nemčija in Velika Britanija, ki bodo na čelu večnacionalne bataljonske bojne skupine v baltskih državah in na Poljskem, bodo poročale o pripravah na vzpostavitev navzočnosti zavezništva na vzhodnih mejah.

Na vrhu zavezništva v Varšavi je bila namreč potrjena odločitev o napotitvi štirih bataljonov v omenjene države. Slovenija naj bi napotila vod v bataljon v Latvijo, ki mu bo poveljevala Kanada.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 24
  • Avatar praufo
    praufo 11:04 27.oktober 2016.

    ja res je bila politična, ampak fajn je pa bit nekaj let gor v belgiji in to za davkoplačevalski denar, mar ne ... pa ne rečem na ne bi tudi sam užival, samo za državo je pa to samo strošek ...prikaži več in NIČ ampak prav nič drugega

  • Zmago 08:13 27.oktober 2016.

    Kaka Amerika ?? "Strici" iz ozadja !!! v Ameriki, EU,................................https://www.google.si/?gfe_rd=ssl&ei;=SpMRWMugGcLDaNWKgcAO#q=world+defeated+wrong+enemy

  • Ludvik Miholic 21:00 26.oktober 2016.

    za vsako ceno ameriko se more enkrat uniciti to je najvecje zlo na tem planetu