Svet
29876 ogledov

Putin ga je povabil, Biden je odlašal, nato pa to

Vladimir Putin Epa
Prvi telefonski pogovor novega ameriškega predsednika z ruskim kolegom.

Predsednika ZDA in Rusije, Joe Biden in Vladimir Putin, sta se danes v prvem telefonskem pogovoru po Bidnovi inavguraciji dogovorila o podaljšanju pogodbe o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem Novi Start. 

Novi Start je še zadnja pogodba o jedrski oborožitvi med državama in zadeva omejitve glede namestitve strateških jedrskih raket. Veljavnost pogodbe poteče februarja, vlada bivšega predsednika Donalda Trumpa pa je bila proti podaljšanju.

Posvet z Natom

Telefonski pogovor naj bi že pretekli teden predlagala Rusija in Biden je to sprejel z malce odlašanja, da se pripravi na pogovor tudi z zavezniki. Preden je govoril s Putinom, je Biden danes poklical tudi generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga.

Biden je Putina obvestil, da njegova vlada preučuje zadnji velik vdor v računalniške sisteme ZDA, ki naj bi prišel iz Rusije, ter informacije, da naj bi Rusija ponujala tiralice za umore ameriških vojakov v Afganistanu. Biden je zagotovil, da se bodo ZDA branile in so pripravljene sprejeti dodatne sankcije, da Moskva ne bo dobila občutka, da lahko počne, kar se ji zdi, poročajo ameriški mediji na podlagi neimenovanih virov blizu Bidna.

Tudi Kremelj v javnem opisu pogovora ni šel v podrobnosti, omenil pa je, da sta se voditelja dotaknila nekaterih občutljivih mednarodnih in bilateralnih vprašanj. Moskva je pogovor opisala kot iskren in poslovne narave, kar v diplomatskem jeziku pomeni, da so bili napeti.

Biden direktno

Putin je Bidnu čestital za izvolitev na položaj predsednika in izrazil mnenje, da bo normalizacija odnosov med državama v interesu obeh. Govorila sta tudi o pandemiji covida-19, Iranu, Ukrajini in vprašanjih mednarodne trgovine.

Trump se je v štirih letih vladanja izogibal neposrednih kritik Rusije, zanikal je njeno vpletanje v volitve 2016, hekerske napade na ZDA in zanemaril obtožbe o tiralicah za umore ameriških vojakov. Kljub takemu tonu pa je Trumpova vlada vseeno zaostrovala sankcije proti Rusiji, med drugim tudi zaradi Ukrajine.

Biden pa je bolj neposreden in je javno obtožil Rusijo vpletanja v volitve 2016 in 2020, kljub temu pa upa, da bosta državi lahko sodelovali tam, kjer bo to koristno za obe.

"Mislim, da lahko sodelujemo v obojestranskem interesu, kar je sporazum Novi start, obenem pa tudi jasno povemo, da nas zelo skrbi njeno obnašanje glede Navalnega, hekerskih vdorov in tiralic na ameriške vojake," je že v ponedeljek dejal Biden. Ameriški predsednik se sicer zaveda, da bodo razlike med velesilama ostale in jih bo potrebno pametno upravljati.

Vladimir Putin Svet Med ZDA in Rusijo že počilo

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • mamax 09:39 27.januar 2021.

    Zagotovo preverjena vest, kot vse podobne. Koliko sevov je novih od danes? Lahko še to novico dobim?

  • Frice 08:52 27.januar 2021.

    Smo napovedali že pred volitvami, demokrati bi se šli vojne in že začenjajo napeljevati. Taka je njihova prava narava. Z nasiljem uničevati nasprotnike. Tudi trumpa, njega tudi za tisto česar še ni storil, ampak tudi kar šele bo. Tako, na ...prikaži več zalogo. Pa čeprav je tip kot slon v trgovini s porcelanom.