Svet
6 ogledov

Putin grozi z maščevanjem

Ruski premier Vladimir Putin že kuje maščevanje za napad na letališče. (Foto: Re
1/5
Žurnal24 main
"Ne dvomim, da bo zločin raziskan in da je maščevanje neizogibno," je danes, dan po terorističnem napadu na moskovsko letališče zagrozil ruski predsednik Vladimir Putin.
Večji napadi čečenskih upornikov
Leta 1995 je osemdeset upornikov pod poveljstvom Šamila Basajeva zasedlo bolnišnico v ruskem mestu Budjonovsk 112 kilometrov od čečenske meje in zajelo več kot 1.500 talcev. Leta 2002 se je zgodil napad na moskovski teater Dubrovka: 40 čečenskih teroristov je zajelo več kot 700 talcev in zahtevalo umik ruske vojske iz Čečenije. Posebne enote Specnaza so skozi jaške v dvorano spustile plin, ki naj bi omamil teroriste in izvedle vpad, v katerem so ubili vse teroriste, zaradi posledic delovanja plina pa je umrlo tudi približno 130 talcev. V tragediji v Beslanu, kjer so uporniki na prvi dan novega šolskega leta zavzeli šolo in zajeli več kot 1.100 talcev, je bilo ubitih 338 talcev, od tega polovica otrok. Več kot 500 je bilo ranjenih.

"Terorizem ostaja glavna varnostna grožnja naši državi,"pa  je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev poudaril po minuti molka za žrtvami napada in se zavzel za likvidacijo odgovornih za napad. "Storiti moramo vse, da bomo identificirali, izpostavili in privedli pred sodišče zločince, ki so zagrešili ta zločin, gnezda teh kriminalcev pa je treba uničiti," je v nagovoru, ki ga je prenašala televizija, še dejal ruski predsednik.

Del krivde za napad je Putin pripisal tudi vodstvu letališča zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. "To, kar se je zgodilo, kaže, da je prišlo do očitnih varnostnih kršitev. Nekdo se je moral zelo potruditi, da mu je uspelo pretihotapiti tako veliko količino eksploziva," je dejal. Iz vsega sveta prihajajo sporočila o sožaljih za žrtve napada.

Napad, v katerem je umrlo 35 ljudi, se je zgodil v središču dvorane za pristanke. Med mrtvimi so po poročanju medijev tudi tuji državljani, med njimi dva Britanca, med več kot 150 ranjenimi pa tudi francoski, italijanski in nemški državljani.

Eksplozijo je najverjetneje povzročil terorist samomorilec. Ruski preiskovalci pravijo, da so našli glavo "arabskega izgleda", za katero menijo, da pripada samomorilskemu napadalcu.  Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je medtem poročala, da naj bi moškega na letališču, spremljala ženska, ki naj bi astistirala v napadu. Drugi mediji poročajo o treh osumljencih, ki jih še iščejo, in enem storilcu, a njihova identiteta je neznana. Preiskovalci sumijo, da je napad delo severnokavkaških napadalcev.

Osumljeni severni Kavkaz
Islamistični ekstremisti s severnega Kavkaza so pogosto osumljenci za bombne napade, ki se zgodijo v Rusiji. Regija, o kateri je govora, ki se nahaja na goratem južnem predelu države in vključuje Čečenijo, kjer domuje uporniško gibanje, ki je izvedlo številne lokalne napade in več napadov po celi državi, od napada na bolnišnico v Budjonovskem do beslanske tragedije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.