Svet
15 ogledov

Putin: Hočejo nas ločiti kot SFRJ

Vladimir Putin EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da obstaja želja, da se Rusom in Ukrajincem zgodi enako kot SFRJ - da se jih razdeli na majhne dele in da se manipulira z njimi.

Putin sicer ni hotel direktno povedati, kdo ima po njegovem mnenju takšne namene, je pa razložil, da v svetu obstaja "veliko velesil, ter da se nekatere zelo bojijo velike Rusije." Ruski predsednik je o tem spregovoril v oddaji, v kateri je odgovarjal na vprašanja državljanov.

Med drugim je ukrajinske oblasti danes obtožil, da Ukrajino vodijo v prepad, ob tem pa poudaril, da je dialog edina pot za rešitev vse bolj zaostrene krize. Ob začetku oddaje je tudi obsodil nasilje, ki ga novo vodstvo v Kijevu po njegovem izvaja nad lastnim narodom. "Samo skozi dialog, skozi demokratične postopke in ne z uporabo oboroženih sil, tankov in letal je mogoče vzpostaviti red v državi," je dejal ob začetku svojega nastopa na ruski televiziji.

"Ukrajinske oblasti vodijo državo v prepad"

Med drugim je poudaril, da je treba ljudem ponuditi "resničen dialog, ne zgolj predstavo", ter da so pogovori o ukrajinski krizi, ki so se danes začeli v Ženevi, "izredno pomembni". Udeležujejo se jih predstavniki EU, ZDA, Rusije in Ukrajine. Ukrajinske oblasti, ki so prevzele vodenje države po padcu predsednika Viktorja Janukoviča, je obtožil, da vodijo državo v prepad. Vlado v Kijevu je tudi obsodil, ker je sprožila vojaško operacijo proti proruskim aktivistom na vzhodu Ukrajine.

Putin je sicer kot nesmiselne zavrnil navedbe, da ruske sile delujejo na vzhodu Ukrajine. Kot je zatrdil, v tamkajšnjih protestnih akcijah sodelujejo "lokalni prebivalci". "Na vzhodu Ukrajine ni ruskih enot. Tam ni specialnih enot, tudi ne inštruktorjev. To so vse lokalni prebivalci," je poudaril.

Je pa priznal, da so ruske enote delovale na Krimu med in pred izvedbo referenduma o neodvisnosti te ukrajinske avtonomne republike. Doslej je namreč zanikal, da so tam delovali ruski vojaki rekoč, da bi si lahko vsak kupil vojaško uniformo. "Naš cilj je bil zagotoviti razmere za svobodne volitve," je dejal. Kot je pojasnil, so za lokalnimi obrambnimi silami stali ruski vojaki, ki so delovali odločno in profesionalno, a korektno. "Morali smo zaščititi ljudi pred morebitno uporabo sile."

Ko mu je nekdo postavil vprašanje, če bi želel biti predsednik Rusije vse življenje, je odgvoril: "Ne."

Vprašanje postavil tudi Snowden

Med tistimi, ki so predsedniku poslali vprašanje, je tudi Edward Snowden, nekdanji pogodbeni analitik NSA, ki se trenutno skriva v Moskvi. "Ali Rusija vohuni za svojimi državljani?" ga je vprašal. Putin, ki je nekdanji agent KGB, je odvrnil, da mu bo odgovoril kot vohun vohunu. "Gospod Snowden, ste nekdanji agent, vohun. Tudi sam sem nekoč delal za obveščevalno agencijo. Pogovorila se bova v profesionalnem jeziku," je začel. "Pri nas nimamo takšnega sistema prestrezanja podatkov in sodeč po naših zakonih niti ne sme obstajati," je razložil in dodal, da sploh nimajo toliko denarja kot ZDA. "Poleg tega nimamo takšne tehnologije, kot jo imajo oni. Naš program je, hvala bogu, strogo nadzorovan s trani zakona," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.