Svet
33 ogledov

Putin ima problem

Sestreljeno rusko letalo EPA
Moskovski preiskovalci ne morejo dešifrirati podatkov iz črne skrinjice vojnega letala, ki so ga nad turško-sirsko mejo sestrelili Turki.

Rusko obrambno ministrstvo je v upanju, da bo njena vsebina potrdila domneve Moskve, da rusko bojno letalo ni zašlo na turški prostor, že prejšnji teden odprlo črno skrinjico.

Upali smo, da bomo dešifrirali podatke iz črne skrinjice, vendar to se je izkazalo za nemogoče,” je povedal namestnik direktorja za varnost letenja ruskih zračnih vojaških sil Sergej Bajmetov. Moskovski preiskovalci so danes potrdili, da je od skupno 16 mikročipov popolnoma uničenih 13, ostali so poškodovani.

Bajmetov je povedal, da bo Moskva prosila pomoč strokovnjakov, vendar da bo nedvomno potrebnega precej časa, da bi lahko dosegli kakršenkoli napredek.

Kot je znano, je po incidentu na turško-sirski meji ruski predsednik Vladimir Putin Turčijo obtožil, da je Rusiji zarinila nož v hrbet in odredil niz povračilnih ukrepov zoper Ankaro. 

Unija podaljšala sankcije

Medtem je Svet EU je podaljšal gospodarske sankcije proti Rusiji za šest mesecev, do 31. julija 2016. Ob tem so v sporočilu za javnost zapisali, da bodo še naprej spremljal izvajanje dogovora iz Minska. Rusija je že ostro kritizirala podaljšanje sankcij.

Odločitev o podaljšanju sankcij znotraj EU naj bi bila formalnost, a je do dvotedenske zamude pri njenem sprejemu prišlo, potem ko je več držav pod vodstvom Italije postavilo pod vprašaj smiselnost kaznovanja Rusije, medtem ko skušajo pridobiti njeno pomoč pri reševanju ključnih mednarodnih vprašanj, kot je kriza v Siriji.

Evropski voditelji so marca letos izvajanje sankcij vezali na implementacijo mirovnega dogovora za Ukrajino iz Minska. Ker ta do konca letošnjega leta očitno ne bo izpolnjen, je EU sankcije podaljšala.

Okrepljeno sodelovanje s Francijo

Medtem se je Rusija s Francio dogovorila za okrepitev izmenjave vojaških informacij v boju proti skrajni Islamski državi, tako glede letalskih napadov na njihove položaje, kot tudi o položaju terorističnih skupin v Siriji, je povedal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian po pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem. "Naše vojaške obveščevalne službe bodo okrepile že obstoječe stike, kar zahteva okrepljeno sodelovanje," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dogovorili so se tudi o metodi ocene stanja IS in drugih terorističnih skupin po letalskih napadih, ki jih v Siriji izvajajo tako ruska kot francoska letala, je dodal. Poudaril je, da gre za usklajevanje med državama in ne koalicijsko povezovanje ter da je cilj izmenjave informacij "ocena obsega operacij, o katerih je treba razmisliti".

Komentarjev 6
  • principiumnovum 21:07 22.december 2015.

    Politika NATO pakta, predvsem pa amričanov in butalcev oz. britancev je skrajno pokvarjena. Saj ne morem verjeti, da smo se mi pustili vplesti v tole sranje s sankcijami in da podpiramo blaznost ter dvoličnost turkov.

  • Avatar Lion007
    Lion007 13:34 22.december 2015.

    Britanci so v EU (sankcije) in v NATU. Ali vam to kaj pove. Meni pomeni, da bodo delali v prid Turčije in ne neših bratov Rusov.

  • Janez_53 13:03 22.december 2015.

    Ja, zagotovo bi objavljeni podatki bili neugodni za Ruse, zato je za njih očitno bolje, da "jih ne morejo dešifrirati"!