Svet
1259 ogledov

Putin in Erdogan štiri ure stikala glave

Vladimir Putin Recep Tayyip Erodgan Epa
V Sočiju sta se srečala ruski predsednik Putin in turški predsednik Erdogan. Med drugim sta se dogovorila o okrepitvi gospodarskih odnosov med državama.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se na današnjem srečanju v Sočiju dogovorila o okrepitvi gospodarskih odnosov med državama, so zapisali v skupni izjavi, objavljeni po štiriurnem srečanju. Prav tako sta sklenila sprejeti konkretne korake za okrepitev dvostranskega sodelovanja med drugim na področju prometa, kmetijstva, industrije, financ in gradbeništva, izjavo povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je povedal, da so na srečanju sprejeli "zelo pomembne odločitve" na področju trgovine in gospodarstva. Tako naj bi med drugim olajšali pogoje sodelovanja za ruska in turška podjetja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na srečanju je bilo govora tudi o turški jedrski elektrarni Akkuyu, ki jo gradi rusko državno podjetje, je še dejal Novak. Poleg tega sta se strani dogovorili, da bo Turčija ruski plin v prihodnje delno plačevala v rubljih.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erodgan | Avtor: Epa Epa

Putin in Erdogan sta potrdila tudi pripravljenost za izvajanje nedavno sklenjenega dogovora o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč, pri čemer sta poudarila potrebo, da se zagotovi tudi polno izvajanje dogovora, ki vključuje tudi "neoviran izvoz ruskega žita, gnojil in surovin, potrebnih za njegovo proizvodnjo", še navaja Tass.

Glede Sirije sta poudarila potrebo po ohranitvi politične enotnosti in ozemeljske celovitosti države. Znova sta ponovila "zavezanost delovati skupaj in v tesnem usklajevanju v boju proti vsem terorističnim organizacijam".

Veliko pričakovanja je bilo glede vprašanja, ali bosta Putin in Erdogan govorila o morebitnem sodelovanju pri proizvodnji in nakupu turških bojnih brezpilotnikov. Moskva je namreč v luči invazije na Ukrajino nedavno izrazila zanimanje za drone tipa bayraktar TB2, navaja dpa. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za Tass povedal, da predsednika o tem danes nista govorila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss
    luckyss 05:37 06.avgust 2022.

    Turčija se bo slej kot prej priključila BRICS in nastal bo BRICST. Pametni politiki vedo kam se obrača svet in se temu prilagajajo...Mi bomo le hlapci osamljene propadajoče ZDA, dokler tudi tam ne pride do notranjih trenj in odcepitev (vojne)..Potem ...prikaži večm ali že prej bomo (EU) razpadli in za hlapce nas bo vzela kakšna Italija ali Avstrija, najbolj verjetno pa Madžarska, da bo lahko Janez na stara leta upravnik te hunske province..

  • Jernej65 23:33 05.avgust 2022.

    Putin se sestaja z Erdoganom. Sigurno se zanima za visoko tehnologijo. Ruske lade so namreč ostale brez ABS zavor, saj jih v največji državi na svetu ni sposobno narediti nobeno podjetje.

  • Kmodri 23:14 05.avgust 2022.

    Turčijo izključiti iz NATA, ker kolaboristična država, ki paktira z nacistom.