Svet
16 ogledov

Putin in Obama o Siriji in Ukrajini

Obama in Putin EPA
Ob robu vrha podnebne konference v Parizu sta pol ure za zaprtimi vrati na sestanku, ki ni bil vnaprej dogovorjen, govorila ameriški in ruski predsednik.

Barack Obama in Vladimir Putin naj bi govorila predvsem o razmerah v Siriji, nedavni sestrelitvi ruskega letala in razmerah v Ukrajini. Glede razmer v Siriji sta se sogovornika strinjala, da se je potrebno še naprej zavzemati za korake, ki bi vodili k začetku politične rešitve krize.

Ne glede na to pa se njuno stališče še naprej razlikuje glede usode sirskega predsednika Bašarja al-Asada, ki ga Rusija podpira, ZDA pa želijo njegovo razrešitev. Obama je ponovil, da je “odhod al-Asada nujen”, pri tem pa še enkrat izpostavil tudi, da bi moralo biti vojaško posredovanje usmerjeno v boj zoper Islamsko državo, ne pa tudi zoper mirno opozicijo, je po sestanku agencijam povedal vir iz Bele hiše.

Dodal je tudi, da je Obama Putinu izrazil obžalovanje zaradi smrti ruskega pilota v strmoglavljenju njihovega letala na sirsko-turški meji, pri čemer je Putina vendarle pozval k umiritvi razmer s Turčijo.

Kot je znano, na podnebnem vrhu se je z ruskim predsednikom želel sestati tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, a je Putin njegovo željo zavrnil. Odnosi med državama so še naprej zaostreni, Rusija je meddrugim v soboto proti Ankari uvedla gospodarske ukrepe, prepoved uvoza sadja in zelenjave. 

Komentarjev 1
  • alibaba 19:28 30.november 2015.

    Putina za predsednika,pa da pomete(aka Goli otok) s temi podkupljenimi politiki,sodniki ... pri nas.