Svet
13 ogledov

Putin izsiljeval Bolgare

Srečanje med Putinom in Borisovom novembra lani. Za medije je bilo naslikano izj Žurnal24 main
Razkrite nove depeše. Putin bolgarskemu premierju namignil, da tvegajo, "da jih bo pozimi zeblo", če ne bodo sodelovali.

WikiLeaksova partnerska stran Bivol.bg je razkrila vrsto depeš o bolgarski energetiki, ki dokazujejo, da to področje obvladuje neke vrste "energetska mafija", povezana z organiziranim kriminalom in ruskimi finančnimi interesi.

Rusi izsiljujejo
Iz depeš je moč sklepati, da je Rusija izsiljevala bolgarsko politiko, da bi pospešili izgradnjo novih plinovodov za ruski plin in olje ter novo jedrsko elektrarno v Belenu.

Bolgarski premier Boris Borisov je v svojem poročilu o srečanju z zdajšnjim ruskim premierjem Vladimirjem Putinom septembra 2009 v Gdansku pisal o domnevnem izsiljevanju. Putin naj bi mu namignil, da prebivalci Bolgarije tvegajo, da jih "bo pozimi zeblo", če Borisov ne bi pospešil projektov.

Bolgarija je sicer povsem odvisna od ruskega plina in je bila leta 2009 med ruskimi prekinitvami dobave energenta najbolj prizadeta država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.