Svet
1587 ogledov

"Putin je bil vesten vohun"

Vladimir Putin Profimedia
Nekdaj tajni dokumenti sovjetske tajne službe KGB, ki so del razstave v Sankt Peterburgu, ruskega predsednika Vladimirja Putina na začetku njegove kariere v KGB opisujejo kot "vestnega in discipliniranega" vohuna.

"Tovariš Putin nenehno dviga svojo ideološko, politično in strokovno raven," je med drugim napisano v dokumentu, ki je nastal, ko je bil Putin v 20. letih. Od svojih nadrejenih naj bi mladi Putin tudi prejemal čestitke za "dobro organizirano delo in rezultate".

Od sredine 70. letih prejšnjega stoletja je namreč Putin delal za sovjetsko tajno službo KGB in je bil med letoma 1985 in 1990 nameščen v Dresdnu v tedanji Vzhodni Nemčiji.

V Kremlju se je obdal s številnimi nekdanjimi uslužbenci KGB, njena naslednica FSB pa ostaja tudi v današnji Rusiji vplivna agencija, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Niso več tajni

Ocena Putina je del razstave centralnega arhiva zgodovinskih in političnih dokumentov v Sankt Peterburgu, kjer so na ogled tudi drugi dokumenti, ki niso več označeni kot tajni.

Leta 2016 je Putin, ki je v Rusiji bodisi kot predsednik ali premier na oblasti že dve desetletji, razkril, da je iz sentimentalnih razlogov ohranil svojo člansko izkaznico komunistične partije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice