Svet
59 ogledov

Putin jih (še) ne bo izgnal, prej jih vabi na zabavo

vladimir putin EPA
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je napovedal izgon 35 ameriških diplomatov kot povračilni ukrep na odločitev ameriškega predsednika, da izžene ruske diplomate. Putin se je odločil še počakati.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sporočil, da so za nezaželene osebe v Rusiji razglasili 31 diplomatov z ameriškega veleposlaništva v Moskvi in štiri z generalnega konzulata v Sankt Peterburgu.

Vendar pa se ruski predsednik Vladimir Putin ni odločil slediti njegovemu predlogu. Sporočil je, da zaenkrat še ne bo podpisal ukaza o izgonu 35 ameriških diplomatov, kar mu je predlagal zunanji minister Sergej Lavrov. Počakal bo na prve poteze nove administracije bodočega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je napovedal. "Ne bomo ustvarjali nobenih problemov ameriškim diplomatom. Nikogar ne bomo izgnali," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil ruski predsednik.

Putin je hkrati sporočil še, da ne le, da (še) ne bo izgnal ameriških diplomatov, ampak jih je namesto tega skupaj z družinami povabil na novoletno zabavo v Kremelj, še poroča dpa.

Odgovor na odločitev Obame

Gre za protiukrep na četrtkovo odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame, da uvede sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU in da izžene 35 ruskih diplomatov zaradi hekerskih napadov med ameriškimi volitvami. Izgnani ruski diplomati bodo morali državo zapustiti v 72 urah. Obama je odredil tudi zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje. 

"Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi, in so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja," je utemeljil Obama.

"Gre za zadnje vzdihljaje"

V Kremlju so že v četrtek zvečer napovedali, da bo Rusija razmislila o možnosti povračilnih ukrepov. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes na Twitterju ocenil, da gre za zadnje vzdihljaje odhajajoče administracije Obame. "Žalostno je, da Obamova administracija, ki je začela s popravljanjem naših vezi, končuje mandat s protirusko agonijo. RIP," je v angleščini objavil Medvedjev.

Afera s hekerskimi vdori v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov tako dobiva resne diplomatske posledice. Washington je v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je skušala s temi vdori škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet predsedniških volitev v ZDA, na katerih je 8. novembra slavil republikanec Donald Trump. Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil v to celo osebno vpleten sam ruski predsednik Putin. V Kremlju so tovrstne obtožbe zavrnili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • principiumnovum 18:41 31.december 2016.

    Res patetično, kakšni pezdetje so vodili amriško predsedniško administracijo zadnjih 8 let. Če pomislim samo na to, da so baraku o'bomberju (bombardiral 7 držav) celo dali nobelovo nagrado za mir, mi postane kar slabo...