Svet
1338 ogledov

Putin Johnsonu grozil z raketnim napadom

Boris Johnson Epa
Boris Johnson, nekdanji britanski premier, je razkril, da je Vladimir Putin zagrozil z raketnim napadom v "neverjetnem" telefonskem pogovoru.

Johnson je povedal, da je omenjeni pogovor potekal 24. februarja 2022. Takrat je ruskega predsednika posvaril, da bo vojna z Ukrajini popolna katastrofa.

Podrobnosti telefonskega pogovora med britanskim premierjem in ruskim predsednikom razkriva v BBC-jev dokumentarni film Putin vs the West (Putin proti Zahodu), ki govori o Putinovih stikih s svetovnimi voditelji in ki ga bodo na BBC 2 predvajali danes.

Johnson je med drugim Putina posvaril, da bi invazija na Ukrajino povzročila sankcije Zahoda in kopičenje Natovih sil na mejah Rusjo.

"V nekem trenutku mi je zagrozil in rekel: 'Boris, nočem te prizadeti, ampak z izstrelkom bi trajalo le minuto, ali kaj podobnega. Smešno. Sodeč po zelo sproščenem tonu je imel določeno mero distance, zato menim, da je na tak način želel povečati moje poskuse, da bi ga prisilil v pogajanja," je dejal. 

Putin je bil med tem najbolj nenavadnim klicem zelo prijeten, je dejal Johnson. Nemogoče je vedeti, ali je bila Putinova grožnja iskrena piše BBC. 

Omenjeni dokumentarni film med drugim razkriva tudi, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poklical Johnsona.

"Zelenski je bil zelo, zelo miren," se v filmu spominja Johnson in dodaja, da je ukrajinskemu predsedniku ponudil pomoč pri evakuaciji na varno. "Te ponudbe ni sprejel. Junaško je ostal na svojem mestu," je poudaril Johnson.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 31
 • Avatar pantani
  pantani 09:51 31.januar 2023.

  Težka je,ko ima človek brain tumor in posledično ne ve kaj se dogaja okoli njega (jernej,tudi zate mislim da ga imaš)!!!

 • marko345 17:07 30.januar 2023.

  Poglejte ljubitelji putina. Če bi putin vrhel samo eno bombo na Evropo, bo rusijo uničila Kitajska. A zakaj, zato ker je to njen največji uvoznik. Putin kupuje orožje od Irana,Severne koreje a od Kitajske ga ne more dobit On lahko ...prikaži več kupuje orožje, ukrajina ga pa ne sme. Ma spreglejte že enkrat.

 • janči 17:05 30.januar 2023.

  Johnson je že romal na smetišče zgodovine, enako se bo zgodilo z Zelenskim in njegovimi potaknjenci, še prej bo pa EU zaradi Ukrajine propadla.