Svet
22 ogledov

Putin: Krim je neločljiv del Rusije

Krim Ukrajina Reuters
Ukrajinci so pripravljeni iti v vojno za Krim, Rusija pa pripravlja vse za čim hitrejšo pridružitev Krima Ruski federaciji. Putin vztraja, da je bilo vse v skladu z mednarodnim pravom.

Ukrajina se je pripravljena boriti z ruskimi vojaki, ki bi prečkali mejo med Krimom in notranjostjo Ukrajine. Sergij Taruta, guverner mesta Doneck, je za Sky News opozoril: "Vojna bo. Naši ljudje bodo vzeli orožje in zaščitili našo državo"

Ukrajina je že vpoklicala 40.000 rezervistov, ki bodo bdeli nad vzhodno mejo. "Gre za zelo odprt prostor. Nedaleč stran je bilo zadnje dni na vojaških vajah več tisoč ruskih vojakov. Če se odločijo za invazijo na Ukrajino, je  to pot, po kateri bodo prišli. In nihče jih ne more ustaviti," ocenjuje Sky Newsov dopisnik iz Ukrajine. 


Premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da je Kijev območjem, na katerih je večinsko rusko govoreče prebivalstvo, pripravljen dati večja pooblastila, da bi tako "ohranili enotnosti in neodvisnost Ukrajine". Reforme, ki bi jih uvedli, bi mestom omogočile, da imajo svojo policijo in sprejemajo lastne odločitve o izobraževanju in kulturi.

Zgodovinska napaka Hruščova

Ruski predsednik je v nagovoru ruskemu parlamentzu dejal, da je Krim bil in je v srcih ruskih vojakov "neločljiv del Rusije". Nedeljski referendum je po njegovih besedah zgodovinskega pomena in prepričljiv, glasovanje je bilo demokratično in v skladu z mednarodnim pravom.

Putin je ocenil, da je bila predaja Krima Ukrajini, kar je leta 1954 naredil takratni sovjetski voditelj Nikita Hruščov, zgodovinska napak. Odločitev je bila po njegovih besedah sprejeta "na hodnikih", ob tem pa ni bila v skladu s takratno sovjetsko ustavo. Ljudi na Krimu so zgolj seznanili z dejstvi, je poudaril.

Obsodil je "takoimenovane" nove ukrajinske oblasti in jih označil za "ekstremiste", ki jih ne bo nič ustavilo, da bi določili prihodnost Ukrajine. "Tisti, ki stojijo za nedavnimi dogodki ... pripravljali so državni udar. Nameravali so prevzeti oblast in ne ustaviti se pred ničemer. Uporabili so nasilje, umore, pogrome," je Putin dejal in jih imenoval "nacionaliste, neonaciste, rusofobe in antisemite." 

Podpisali sporazum

V rusko dumo je prišla tudi delegacija s Krima. Po Putinovem govoru sta s predstavnikom krimskega parlamenta Vladimirjem Konstantinovim podpisala sporazum o krimskem vstopu v rusko federacijo. 

Dokument mora odobriti ustavno sodišče in ga nato ratificirati še parlament. Postopek naj bi bil zaključen v petek, ko naj bi v dumi potekalo glasovanje. 

Na Krimu po novem rubelj

Podpredsednik krimskega parlamenta je napovedal, da bo regija prevzela rusko valuto rubelj. Prevzem valute naj bi se zgodil v enem mesecu. Poleg tega so že včeraj napovedali, da bodo prešli na moskovski čas, kar pomeni, da bodo od 30. marca dve uri pred Kijevom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.