Svet
5962 ogledov

Putin na obisku v zasedenem mestu, ki ga je njegova vojska uničila

Vladimir Putin Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal mesto Mariupolj na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile po hudih bojih zavzele maja lani.

Kot so danes sporočili iz Kremlja, je Putin v mesto poletel s helikopterjem in si ga nato ogledal z avtomobilom ter govoril z ljudmi.

Kot so še sporočili, se je seznanil s potekom obnove mesta, ki je bilo lani popolnoma uničeno, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je prvič, da je ruski predsednik obiskal mesto, ki so ga ruske sile lani pred zavzetjem več tednov oblegale in bombardirale, obiskal pa ga je dan po tistem, ko je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za njegovo aretacijo (ICC).

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes v odzivu na obisk na Twitterju zapisalo, da je ruski predsednik Mariupolj obiskal v temi, "kot to počnejo tatovi".

To je bilo tudi prvo potovanje ruskega predsednika na območje Donbasa po začetku ruske agresije na Ukrajino 24. februarja lani. Doslej se je Putin izogibal potovanjem v bližino območij, kjer divja vojna.

Putin je v soboto v spremstvu najvišjih predstavnikov vojske obiskal tudi rusko mesto Rostov ter polotok Krim. Prav v soboto je minilo devet let od ruske priključitve ukrajinskega polotoka in ob obletnici so tam potekale številne slovesnosti.

ICC je v petek izdal nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je ruski voditelj odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Zaradi podobnih obtožb je sodišče izdalo nalog tudi za komisarko ruskega predsednika za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

V ponedeljek pa v Moskvi pričakujejo kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki se bo v okviru tridnevnega obiska sestal tudi s Putinom. To bo prvi Xijev obisk v Rusiji po začetku vojne v Ukrajini, do njega bo prišlo le teden dni po tistem, ko je kitajski predsednik uradno dobil tretji mandat za vodenje države.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 71
 • Idioti 09:04 20.marec 2023.

  Zakaj se UA vojska bojuje v mestih. Da bi jih Ruske sile porušile. Če bi bilo UA do svojih mest in če bi računala, da jih bo nekoč še osvobodila, se tako ne bi bojevali. UA in Narkoman se dobro ...prikaži večro zavedajo, da mesta , ki jih osvobodijo Rusi nikoli več, ne bodo Ukrajinska, zato jih želi na takšen zahrbten način uničiti, predno jih za vedno izgubi ! To je vsa poanta tega početja. Zamislite, da 2 kljukca prideta v vašo hišo začneta streljati namesto da si skopljeta rov nasprotnik pa podre vašo hišo

 • Idioti 08:49 20.marec 2023.

  J.Z. STA ! Kdo ti je dal da komentiraš vojne dogodke , pa pojma nimaš o bojevanju po Ženevski konvenciji ! Če bi kdaj slišal za pojem "Odprto mesto " , ne bi pisal takšnih kretenizmov kot si jih ! ...prikaži več Najprej se nauči pravila vojskovanja , pol se pa deli pametnega ! Pa spet brište , ostaja pa vseeno neveden bizgec !

 • Avatar pantani
  pantani 19:40 19.marec 2023.

  Neverjetna povezava med Covid beliveri ter ukrofili , 90% vaxerov je ukrofilov,vsi z IQ sobne temperature!!!