Svet
20 ogledov

Putin na pogajanjih prelomil svinčnik

pogajanja o Ukrajini EPA
Premirje v Ukrajini bo začelo veljati 15. februarja.

Na 17-urnih pogajanjih, ki so trajala tudi celo noč na četrtek, so se dogovorili, da v nedeljo, 15. februarja, začne veljati premirje, s fronte pa bodo umaknili težko orožje.

"Noč zame ni bila najboljša, je pa dobro jutro," je za rusko televizijo dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinski predsednik Peter Porošenko pa je dejal, da Ukrajina ni popustila ruskim ultimatom.  

Čeprav sta se ob začetku pogajanj rokovala, je bilo vzdušje ves čas zelo napeto, pomočnik ukrajinskega predsednika je po poročanju BBC na Facebooku objavil, da gre za vojno živcev, Putin pa je med pogajanji na pol prelomil svinčnik, poroča njihova dopisnica iz Minska Lyse Doucet.

pogajanja o Ukrajini | Avtor: EPA EPA

Poznavalci so ocenjevali, da bo velik uspeh že, če bodo uspeli doseči premirje in zamrzniti konflikt, ki je doslej terjal že več kot pet tisoč žrtev. 

Pobudo za pogajanja sta dala nemška kanclerka Angela Merkel in Francoski predsednik François Hollande. Da je bilo vzdušje napeto, kažejo tudi obrazi na skupinski fotografiji. 

pogajanja o Ukrajini | Avtor: EPA EPA

O premirju in začasni razmejitvi so se dogovorili že 5. septembra, prav tako v Minsku, a so se spopadi znova razplamteli, uporniki, ki naj bi jih tudi vojaško podpirala Rusija -ta to zanika, pa so od takrat pridobili precej ozemlja. Nekateri opozarjajo, da je tokratni dogovor precej podoben septembrskemu. 

Pogajalce je v Minsku gostil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, dobri Putinov prijatelj. 

pogajanja o Ukrajini | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 3
  • antitrust 13:56 12.februar 2015.

    Putjin, Putjin.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:19 12.februar 2015.

    Že prejšnga dogovora se Rusi niso držal. Tko da tud pri tem ni pričakovat da se bojo. Pomoje Rusi sam hočjo čimbolj razorožit Ukrajince potem pa tko kot so že prej nardil spet pritisnt. Mir je odvisen predvsem od ruske ...prikaži več odločitve če misljo spoštovat dogovor al ne.

  • Igor Đukanović 11:25 12.februar 2015.

    No, ni čisto tako. Rusi odkrito podpirajo upornike. Moralno podpirajo! Javno zanikajo le, da jih podpirajo z orožjem.